Όταν πρόκειται για την HDL χοληστερόλη, τα υψηλά νούμερα είναι συνήθως ο στόχος. Η HDL είναι ο «καλός» τύπος χοληστερόλης που σαρώνει την «κακή» LDL χοληστερόλη που φράζει τις αρτηρίες από τα αιμοφόρα αγγεία σας και στο συκώτι σας. Το συκώτι σας στη συνέχεια το διασπά και το αφαιρεί από το σώμα σας. Πόση από αυτή την καλή χοληστερόλη χρειάζεστε τότε; Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι οι άνδρες πρέπει να επιδιώκουν ένα επίπεδο HDL 40 έως 60 χιλιοστόγραμμα (mg) ανά δεκατόλιτρο (dL) και οι γυναίκες πρέπει να στοχεύουν σε 50 έως 60 mg/dL για προστασία από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.
Οι υψηλότεροι αριθμοί είναι ακόμη καλύτεροι;
Τα πολύ υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης όχι μόνο δεν σας προστατεύουν περισσότερο, αλλά μπορεί να είναι επιβλαβή. Σε μια μελέτη, άτομα που είχαν επίπεδα HDL χοληστερόλης πάνω από 60 mg/dL είχαν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή να πεθάνουν από καρδιακή νόσο σε σύγκριση με άτομα των οποίων τα επίπεδα HDL ήταν μεταξύ 41 και 60 mg/dL.
Γιατί μπορεί να είναι επιβλαβή τα υψηλότερα επίπεδα HDL;
Τα πολύ υψηλά επίπεδα HDL θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη διαδικασία καθαρισμού της LDL χοληστερόλης από τις αρτηρίες σας. Όταν η χοληστερόλη LDL συσσωρεύεται σε αυτά τα αιμοφόρα αγγεία, σχηματίζει συστάδες που ονομάζονται πλάκες που επιβραδύνουν ή εμποδίζουν τη ροή του αίματος. Τελικά ένα κομμάτι πλάκας μπορεί να απελευθερωθεί και να σχηματίσει θρόμβο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.
Τι προκαλεί τα υψηλά επίπεδα HDL;
Μερικά πράγματα μπορούν να ωθήσουν το επίπεδο HDL σας πάνω από 60 mg/dL.
Τα γονίδιά: Ορισμένα γονίδια σας κάνουν πιο πιθανό να έχετε υψηλή HDL χοληστερόλη. Η κληρονομική υψηλή HDL μερικές φορές προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, αλλά μερικές φορές αυξάνει τον κίνδυνο. Για παράδειγμα, τα άτομα με αλλαγή στο γονίδιο SCARB1 έχουν μεγαλύτερα από τα φυσιολογικά σωματίδια χοληστερόλης HDL στο αίμα τους που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Μερικοί άνθρωποι ιαπωνικής καταγωγής κληρονομούν γονίδια που τους κάνουν να παράγουν πολύ λίγη πρωτεΐνη CETP, η οποία βοηθά στη μεταφορά της χοληστερόλης σε όλο το σώμα. Το να έχετε χαμηλό CETP οδηγεί σε υψηλά επίπεδα HDL στο αίμα σας, αλλά δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Εάν έχετε υψηλή HDL και στενοί συγγενείς, όπως οι γονείς ή τα αδέρφια σας είχαν καρδιακή νόσο, έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ο γιατρός σας μπορεί να σας στείλει σε γενετικό σύμβουλο ή καρδιολόγο για περισσότερες εξετάσεις.
Η διατροφή: Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά, όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αυξάνουν την HDL με καλό τρόπο. Άλλα τρόφιμα αυξάνουν υπερβολικά την HDL χοληστερόλη. Είναι μερικές από τις ίδιες τροφές που αυξάνουν επίσης την ανθυγιεινή LDL χοληστερόλη, όπως:
- Κόκκινο κρέας
- Κρέμα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά
- Βούτυρο
- Τυρί
- Μπισκότα, κέικ και άλλα αρτοσκευάσματα
- Τηγανητά φαγητά
- Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα HDL.
Φάρμακα: Φάρμακα όπως αυτά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα HDL:
- Φάρμακα στατινών και άλλα φάρμακα που παίρνετε για τη μείωση της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων
- Αντισυλληπτικά χάπια
- Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για την εμμηνόπαυση
- Φάρμακα για την πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων
Εμμηνόπαυση: Αν και «η αλλαγή» δεν προκαλεί αύξηση της HDL, κάνει αυτή την καλή χοληστερόλη λιγότερο καλή. Στην αρχή της ζωής, οι γυναίκες τείνουν να έχουν υψηλότερη HDL από τους άνδρες, γεγονός που τις προστατεύει από καρδιακές παθήσεις. Η γυναικεία ορμόνη, τα οιστρογόνα, φαίνεται να ενισχύει τα επίπεδα HDL. Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η HDL χοληστερόλη στο σώμα, καθιστώντας το λιγότερο προστατευτικό έναντι των καρδιακών παθήσεων.
Προβλήματα θυρεοειδούς: Οι ορμόνες του θυρεοειδούς βοηθούν το σώμα σας να παράγει και να διασπά τη χοληστερόλη. Τα άτομα των οποίων ο θυρεοειδής αδένας είναι υπολειτουργικός, μια κατάσταση που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός, έχουν υψηλότερα επίπεδα τόσο της HDL όσο και της LDL χοληστερόλης.
Αντιμετώπιση της υψηλής HDL χοληστερόλης
Εάν δεν έχετε συμπτώματα ή άλλους κινδύνους καρδιακής νόσου, μπορεί να μην χρειάζεστε θεραπεία για την υψηλή HDL χοληστερόλη. Ίσως μπορέσετε να μειώσετε την HDL σας πίνοντας λιγότερο αλκοόλ και ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αλλάξετε το φάρμακό σας εάν παίρνετε μια στατίνη ή άλλο φάρμακο που αυξάνει τα επίπεδα HDL. Διατηρήστε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας με τακτικές εξετάσεις αίματος. Ρωτήστε το γιατρό σας πόσο συχνά χρειάζεστε έλεγχο χοληστερόλης με βάση τους κινδύνους σας.
Πηγές
- American Heart Association: "Saturated Fat," "What Your Cholesterol Levels Mean."
- Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology: "HDL (High-Density Lipoprotein) Subclasses, Lipid Content, and Function Trajectories Across the Menopause Transition."
- Current Atherosclerosis Report: "Saturated Fatty Acids and Risk of Coronary Heart Disease: Modulation of Replacement Nutrients."
- Drugs in Context: "Primary genetic disorders affecting high density lipoprotein (HDL)."
- European Society of Cardiology: "Too much of a good thing? Very high levels of "good" cholesterol may be harmful."
- Frontiers in Endocrinology: "A Renewed Focus on the Association Between Thyroid Hormones and Lipid Metabolism."
- Heart UK: "High HDL Cholesterol."
- JAMA: "Lipid Disorders: Screening and Treatment."
- Johns Hopkins Medicine: "Why Cholesterol Matters for Women."
- Mayo Clinic: "Arteriosclerosis/Atherosclerosis," "HDL cholesterol: How to boost your 'good' cholesterol."
- Medscape: "High HDL Cholesterol (Hyperalphalipoproteinemia) Treatment & Management," "What is the role of cholesteryl ester transfer protein (CETP) deficiency in high HDL (high-density lipoprotein) cholesterol (hyperalphalipoproteinemia [HALP])?"
- NIH: "When HDL cholesterol doesn't protect against heart disease."
- UMass Medical School: "Raising Your Level of HDL."
Διαβάστε επίσης...
Η νέα φιλοζωική εκπομπή της Μαρίας Κωνσταντάκη “Μουσούδες” αποκλειστικά για τα ζώα
Aξιοθαύμαστα, χαριτωμένα, τρυφερά ή άτακτα, το μόνο σίγουρο είναι πως τα ζώα είναι σύντροφοι ζωής.
ΠερισσότεραΦράουλα : Το φρούτο του πάθους
Φράουλα : Το φρούτο που επιβάλλεται να έχει θέση στο διατροφικό σας πρόγραμμα
Περισσότερα