
Η κερσετίνη είναι μια φλαβονόλη που ανήκει στην ομάδα των φυτικών ενώσεων γνωστών ως φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή είναι φυτοχημικές ενώσεις που βρίσκονται σε φυτά, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνθέσουν κερκετίνη στο σώμα τους, αλλά πολλά φρούτα, λαχανικά και ποτά την περιέχουν. Τα φλαβονοειδή όπως η κερσετίνη, παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην κυτταρική μεμβράνη που έχει ως αποτέλεσμα τον κυτταρικό θάνατο.
Οφέλη της Κερσετίνης
Η κερσετίνη είναι ένα ευέλικτο μόριο που διαθέτει πολλές φαρμακολογικές ιδιότητες όπως νευρολογικές, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιικές, καρδιαγγειακές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, ηπατοπροστατευτικές, προστατευτικές του αναπαραγωγικού συστήματος και παράγοντα κατά της παχυσαρκίας. Άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία της κερκετίνης είναι τα ακόλουθα:
1. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κερκετίνης:
Η κερσετίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Βοηθά στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών από το σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι τα μόρια που περιέχουν ασύζευκτα ηλεκτρόνια που τα καθιστούν ασταθή. Προσπαθούν πάντα να τραβήξουν τα ηλεκτρόνια μακριά από άλλα μόρια για να γίνουν σταθερά. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βλάψει τα κύτταρα και το DNA. Εδώ λοιπόν, η κερσετίνη παίζει σημαντικό ρόλο. Καθαρίζει τις ελεύθερες ρίζες ζευγαρώνοντας τα μεμονωμένα ηλεκτρόνια τους, έτσι ώστε να μην μπορούν πλέον να προκαλέσουν ζημιά.
2. Αντιμικροβιακές και αντιικές επιδράσεις:
Η κερσετίνη έχει αντιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Μελέτες δείχνουν ότι η κερσετίνη μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη πολλών βακτηριακών ειδών π.χ. Escherichia coli, Salmonella enterica και Listeria monocytogenes. Διαταράσσει την ακεραιότητα της βακτηριακής κυτταρικής μεμβράνης και έτσι βοηθά στην αναστολή της βακτηριακής ανάπτυξης.
Μελέτες αποκάλυψαν επίσης την αντιική δράση της κερκετίνης έναντι του ανθρώπινου Τ-λεμφοτροπικού ιού1 (ιός που προκαλεί καρκίνο) και του ιού του δάγκειου πυρετού τύπου 2.
Είναι σε θέση να αναστέλλει το αρχικό στάδιο της ιογενούς λοίμωξης καθώς έχει την ικανότητα να αλληλεπιδρά με την πρωτεάση (ένα ένζυμο υπεύθυνο για την αντιγραφή του ιού). Έτσι, βοηθά στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από μόλυνση.
3. Μείωση του κινδύνου καρκίνου:
Ο καρκίνος έχει βρεθεί σε εξήντα διαφορετικά μέρη του ανθρώπινου σώματος και απαιτεί νέα θεραπευτικά μέσα για την αντιμετώπισή του. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου και να μειώσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
4. Μείωση της φλεγμονής:
Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του σώματος σε τραυματισμό και στρες που συνήθως βοηθά το σώμα να επουλωθεί. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει το σώμα και να συμβάλει σε συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας. Η κερσετίνη μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των κυττάρων που απελευθερώνουν ισταμίνη στο σώμα και ως εκ τούτου έχει αντιφλεγμονώδη και αντιισταμινική δράση. Μια μελέτη σε γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα διαπίστωσε ότι η λήψη κερσετίνης βοήθησε στη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας τους.
5.Ενεργοποίηση της νευρολογικής υγείας
Η κερσετίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Αλτσχάιμερ. Το οξειδωτικό στρες συμβάλλει στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Το οξειδωτικό στρες λαμβάνει χώρα όταν υπάρχει ανισορροπία των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κερσετίνης μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Μια μελέτη έδειξε ότι όταν σε ποντίκια με Αλτσχάιμερ χορηγήθηκαν ενέσεις κερσετίνης σε περίοδο τριών μηνών, ανέστρεψε ορισμένους από τους δείκτες της νόσου και τα ποντίκια είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μάθησης.
6.Μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και αρτηριακής πίεσης
Η διατροφή συμβάλλει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, δηλαδή εγκεφαλικών και καρδιακών παθήσεων. Καθώς τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν φλαβονοειδή, η κατανάλωση τους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αυτών των ασθενειών. Μελέτες αποκάλυψαν ότι ορισμένα φλαβονοειδή, συμπεριλαμβανομένης της κερκετίνης, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες σας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.
Μια μελέτη αποκάλυψε ότι η λήψη συμπληρωμάτων κερσετίνης θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Από τη μελέτη, συνήχθη το συμπέρασμα ότι τα άτομα που ήταν υπέρβαρα και έπαιρναν συμπλήρωμα κερκετίνης 150 mg την ημέρα είχαν μειωμένα επίπεδα επιβλαβούς χοληστερόλης στο αίμα τους και μειωμένη συστολική αρτηριακή πίεση. (Η συστολική αρτηριακή πίεση μετρά την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία κατά τη διάρκεια ενός καρδιακού παλμού).
Δοσολογίες
Οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν κερκετίνη μέσω της διατροφής τους τρώγοντας μια σειρά από λαχανικά και φρούτα καθημερινά. Τα κρεμμύδια είναι οι πλουσιότερες πηγές διαιτητικών φλαβονοειδών που μπορεί κανείς να πάρει και παρέχει 28,4-48,6 χιλιοστόγραμμα (mg) κερσετίνης ανά 100 γραμμάρια.
«Αν είστε κάποιος που δεν του αρέσουν τα φρούτα ή τα λαχανικά ή το βρίσκει βαρετό να τα τρώει συνεχώς, τότε μπορεί να είστε καλός υποψήφιος για τη λήψη συμπληρώματος κερσετίνης»! Η κερσετίνη διατίθεται ως θρεπτικό φάρμακο, σε κατάλληλη δόση 100-500 mg ημερησίως. Η βρωμελίνη και η βιταμίνη C είναι άλλες ουσίες που μπορούν επίσης να ληφθούν ως συμπλήρωμα και μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να απορροφήσει την κερσετίνη πιο αποτελεσματικά.
Παρενέργειες και κίνδυνος που σχετίζονται με την κερσετίνη
Η κερσετίνη υπάρχει φυσικά σε πολλά φρούτα και λαχανικά και είναι ασφαλής για κατανάλωση. Ως συμπλήρωμα, είναι ασφαλές με λιγότερες ή καθόλου παρενέργειες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λήψη άνω των 1.000 mg κερσετίνης την ημέρα μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα όπως στομαχόπονο, πονοκέφαλο και αίσθημα μυρμηγκιάσματος. Η κερσετίνη είναι ασφαλής για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες όταν καταναλώνεται στα τρόφιμα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σωστές μελέτες για την ασφάλεια των συμπληρωμάτων κερσετίνης για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποφεύγεται εάν είστε έγκυος/θηλάζετε.
Συμπέρασμα
Η κερσετίνη είναι ένα φλαβονοειδές με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η ικανότητα της κερσετίνης υποστηρίζεται ότι ασκεί διάφορες ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, οι οποίες περιλαμβάνουν την ενίσχυση έναντι διαφόρων ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, η οστεοπόρωση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι μελέτες έδειξαν ότι υπήρξε μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα που είχαν υψηλή κατανάλωση φλαβονοειδών. Η φλαβονόλη είναι τα πιο σημαντικά φλαβονοειδή στα λαχανικά και τα φρούτα και από αυτά, η κερσετίνη είναι η πιο συχνά καταναλωμένη στην ανθρώπινη διατροφή.
Πηγές
- Maalik, A., Khan, F. A., Mumtaz, A., Mehmood, A., Azhar, S., Atif, M., & Tariq, I. (2014). Pharmacological applications of quercetin and its derivatives: a short review. Tropical Journal of Pharmaceutical Research, 13(9), 1561-1566.
- Begum, A. N., & Terao, J. (2002). Protective effect of quercetin against cigarette tar extract-induced impairment of erythrocyte deformability. The Journal of nutritional biochemistry, 13(5), 265-272.
- Bozic, M., Gorgieva, S., & Kokol, V. (2012). Homogeneous and heterogeneous methods for laccase-mediated functionalization of chitosan by tannic acid and quercetin. Carbohydrate polymers, 89(3), 854-864.
- Zandi, K., Teoh, B. T., Sam, S. S., Wong, P. F., Mustafa, M. R., & AbuBakar, S. (2011). Antiviral activity of four types of bioflavonoid against dengue virus type-2. Virology journal, 8(1), 1-11.
- Dajas, F. (2012). Life or death: neuroprotective and anticancer effects of quercetin. Journal of ethnopharmacology, 143(2), 383-396.
- Javadi, F., Ahmadzadeh, A., Eghtesadi, S., Aryaeian, N., Zabihiyeganeh, M., Rahimi Foroushani, A., & Jazayeri, S. (2017). The effect of quercetin on inflammatory factors and clinical symptoms in women with rheumatoid arthritis: a double-blind, randomized controlled trial. Journal of the American College of Nutrition, 36(1), 9-15.
- Sabogal-Guaqueta, A. M., Munoz-Manco, J. I., Ramírez-Pineda, J. R., Lamprea-Rodriguez, M., Osorio, E., & Cardona-Gomez, G. P. (2015). The flavonoid quercetin ameliorates Alzheimer's disease pathology and protects cognitive and emotional function in aged triple transgenic Alzheimer's disease model mice. Neuropharmacology, 93, 134-145.
- Ciumarnean, L., Milaciu, M. V., Runcan, O., Vesa, Ș. C., Răchișan, A. L., Negrean, V., ... & Dogaru, G. (2020). The effects of flavonoids in cardiovascular diseases. Molecules, 25(18), 4320.
- Tamtaji, O. R., Milajerdi, A., Dadgostar, E., Kolahdooz, F., Chamani, M., Amirani, E., ... & Asemi, Z. (2019). The effects of quercetin supplementation on blood pressures and endothelial function among patients with metabolic syndrome and related disorders: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Current Pharmaceutical Design, 25(12), 1372-1384.
- Mitchell, A. E., Hong, Y. J., Koh, E., Barrett, D. M., Bryant, D. E., Denison, R. F., & Kaffka, S. (2007). Ten-year comparison of the influence of organic and conventional crop management practices on the content of flavonoids in tomatoes. Journal of agricultural and food chemistry, 55(15), 6154-6159.
- Andres, S., Pevny, S., Ziegenhagen, R., Bakhiya, N., Schafer, B., Hirsch‐Ernst, K. I., & Lampen, A. (2018). Safety aspects of the use of quercetin as a dietary supplement. Molecular nutrition & food research, 62(1), 1700447.
Διαβάστε επίσης...

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΣΚΥΛΙΟΥ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Το σύνδρομο μαύρου σκύλου, γνωστό και ως BDS, είναι ένα φαινόμενο στην υιοθεσία κατοικίδιων ζώων.
Περισσότερα
Ποιες τροφές ενισχύουν και ποιες βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας;
Μια διατροφή η οποία δεν περιέχει νερό και φυτικές ίνες θα αποτελέσει παράγοντα εμφάνισης και πρόκλησης δυσκοιλιότητας.
Περισσότερα