Γιατί χρειάζεται να αφήνουμε το κινητό τηλέφωνο έξω από την κρεβατοκάμαρά μας;

Γιατί χρειάζεται να αφήνουμε το κινητό τηλέφωνο έξω από την κρεβατοκάμαρά μας;

Γιατί χρειάζεται να αφήνουμε το κινητό τηλέφωνο έξω από την κρεβατοκάμαρά μας;

Κοιμάστε κοντά στο κινητό; Στον κόσμο που ζούμε, η χρήση του κινητού τηλεφώνου αυξάνεται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα. Τόσο πολύ που δεν το αφήνουμε από τα χέρια μας 24 ώρες το 24ωρο. Το παίρνουμε οπουδήποτε πάμε κι αν το ξεχνάμε στο σπίτι, νιώθουμε ότι κάτι λείπει. Δεν το απενεργοποιούμε καθόλου κατά την διάρκεια της ημέρας και κοιμόμαστε με αυτό πάνω στο κομοδίνο. Αυτή η συνήθεια μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας.

Τι προβλήματα μπορούν να παρουσιαστούν στην υγεία μας από αυτή τη συνήθεια;

Αν είστε σαν τα δισεκατομμύρια ανθρώπων που κοιμούνται με τα κινητά τους τηλέφωνα δίπλα στο κρεβάτι τους, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία για πολλά προβλήματα (ανεπαίσθητα για την ώρα) στην υγεία σας. Η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα smartphones είναι πραγματικά επικίνδυνη. Το να κοιμόμαστε έχοντας το κινητό δίπλα μας μπορεί να οδηγήσει σε εφιάλτες, σε αδυναμία ύπνου και σε περπάτημα πολλές φορές κάθε νύχτα. Ο λόγος; Προκαλεί μια μεταβολή στο σύστημα συγκεκριμένων αυτορυθμιζόμενων διαδικασιών, όπως το βιολογικό σας ρολόι ή τον καρδιακό ρυθμό.

Παρόλο που το κινητό σας μπορεί να έχει ξυπνητήρι θα πρέπει πραγματικά να το απενεργοποιείτε κατά την διάρκεια της νύχτας. Επειδή ακόμη κι όταν δεν το χρησιμοποιούμε, αυτό επικοινωνεί με τους σταθμούς βάσης με ασύρματη ζεύξη. Αυτό σημαίνει ότι τα τηλέφωνα εκπέμπουν συνεχώς ηλεκτρομαγνητικά κύματα στο περιβάλλον, όχι μόνο όταν χρησιμοποιούνται. Και η τοποθέτηση του δίπλα στο κεφάλι σας κατά την διάρκεια του ύπνου είναι σαν “εξάπλωση μόλυνσης” αυτών των κυμάτων που δεν μας κάνουν καθόλου καλό.

Ένας άλλος κίνδυνος, που επίσης σχετίζεται με την τοποθέτηση του κινητού στο κομοδίνο, είναι ότι αυξάνει τα επίπεδα άγχους μας. Είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή κι αναμονή ότι κάτι μπορεί να συμβεί όλη την ώρα, ξυπνάμε στην μέση της νύχτας για να τσεκάρουμε τα email μας ή τα κοινωνικά δίκτυα, κάθε φορά που λαμβάνουμε κάποια ενημέρωση, κτλ. Αυτή είναι μια αλλαγή συμπεριφοράς και συνηθειών που τελικά καταλήγει σε άγχος, αϋπνία, κακή συγκέντρωση, προβλήματα αντίληψης, έλλειψη παραγωγικότητας, ευερεθιστικότητα, εφιάλτες, πονοκεφάλους, κτλ.

Πώς και που θα πρέπει να αφήνετε το κινητό σας τηλέφωνο όταν κοιμάστε;

Σίγουρα δεν πρέπει να κοιμάστε κοντά στο κινητό. Υπάρχουν δυο τρόποι: πρώτος, το απενεργοποιείτε και το αφήνετε στο συνηθισμένο μέρος (το κομοδίνο), έχοντας στο μυαλό σας ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα διαφορετικό ξυπνητήρι. Ο δεύτερος είναι να το αφήσετε ανοιχτό αλλά σε άλλο δωμάτιο μακριά, όπως στην κουζίνα ή στο σαλόνι. Αυτή η εναλλακτική  είναι η λιγότερο επιθυμητή.

Κι αν δεν αισθάνεστε άνετα απενεργοποιώντας το, σε περίπτωση που κάποιος χρειάζεται να επικοινωνήσει μαζί σας κατά την διάρκεια της νύχτας σε έκτακτη ανάγκη, μπορείτε τουλάχιστον να κλείσετε την σύνδεση ίντερνετ ή  WiFi , τα οποία είναι πιο επικίνδυνα από τα ραδιοκύματα. Οι ειδικοί συνιστούν ότι όλα τα κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον τρία μέτρα μακριά από το σώμα κατά την διάρκεια του ύπνου. Μπορούμε να το αφήνουμε, για παράδειγμα, στον καναπέ ή σε μια καρέκλα.

Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν θα πρέπει να αφήνετε το κινητό σας να φορτίζει όλη τη νύχτα ενώ το έχετε κάτω από το μαξιλάρι σας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που έκαψαν το πρόσωπο ή τα χέρια τους λόγω μιας υπερφόρτωσης ή επακόλουθης φωτιάς από τις συσκευές τους. Τα πιο πολλά μαξιλάρια είναι φτιαγμένα από ένα υλικό που καίγεται πολύ γρήγορα κι αυτό μας θέτει σε μεγάλο κίνδυνο ενώ κοιμόμαστε επειδή δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει γύρω μας.

Άλλες πιο υγιεινές συνήθειες κατά την χρήση του κινητού σας τηλεφώνου

  • Αλλάζετε αυτί κάθε λίγα λεπτά.
  • Αν είναι εφικτό, να απαντάτε στις κλήσεις με το σύστημα hands-free , ώστε να αποφύγετε να το έχετε δίπλα στο κεφάλι σας.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο, ούτε σαν παιχνίδι.
  • Μη μιλάτε στο smartphone σας σε περιοχή όπου το σήμα είναι χαμηλό, επειδή η συσκευή θα πρέπει να εκπέμπει δυνατότερα ραδιοκύματα.
  • Μην κουβαλάτε το κινητό σας στο σώμα σας (ειδικά οι άνδρες δεν θα πρέπει να το βάζουν στην τσέπη των παντελονιών τους) και να αποφεύγετε την επαφή με το δέρμα.
  • Κρατείστε το μακριά, ακόμη και δυο μέτρα, ενώ είστε στο γραφείο ή στο τραπέζι.

 

 

Διαβάστε επίσης...

Tips για να μην μαυρίσουν τα μανιτάρια

Tips για να μην μαυρίσουν τα μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι μια υπέροχη τροφή! Μάθετε να τα φροντίζετε

Περισσότερα
Βερίκοκο : «Το χρυσό αυγό του ήλιου»
Τέμπε ψητό της κατσαρόλας με σπυρωτό πιλάφι

Τέμπε ψητό της κατσαρόλας με σπυρωτό πιλάφι

Το τέμπε (ακόμα) είναι από τα λιγότερο γνωστά υλικά ως υποκατάστατο κρέατος στην vegan μαγειρική.

Περισσότερα