ΓΕΝΙΚΑ
Η ελκώδης ή αφθώδης στοματίτιδα είναι συνήθως κληρονομική, μη μεταδοτική ασθένεια και προσβάλλει κυρίως άτομα με εξασθενημένο ή ανεπαρκώς αναπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Παρουσιάζεται κυρίως σε περιόδους ψυχικής έντασης και ιδιαίτερα σε άτομα γυναικείου φύλου ή εφηβικής ηλικίας.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
- Μικρές άφθες γκριζόλευκου ή κιτρινωπού χρώματος στο εσωτερικό του στόματος που πονάνε και δεν έχουν διάρκεια μεγαλύτερη από τις 10 ημέρες.
- Μούδιασμα ή κάψιμο στο στόμα που αποτελεί προάγγελο ελκώδους στοματίτιδας.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…
- Νιώθετε έντονο πόνο.
- Τα συμπτώματα έχουν χρονική διάρκεια μεγαλύτερη των 2 εβδομάδων.
- Παρατηρήσετε εκτεταμένα στοματικά έλκη. Στην περίπτωση αυτή η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση διότι μπορεί να οφείλεται σε αντίδραση του οργανισμού σε κάποιο φάρμακο.
ΑΙΤΙΕΣ
Οι αιτίες του φαινομένου παραμένουν άγνωστες, αν και έχει υποστηριχτεί ότι πιθανότερη αιτία είναι το άγχος. Δεν αποκλείεται, επίσης, να οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β12 ή τροφικής αλλεργίας.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Τις περισσότερες φορές, η ελκώδης στοματίτιδα και γενικότερα τα έλκη επουλώνονται μόνα τους, χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία. Διάφορες εναλλακτικές μέθοδοι μπορούν να δράσουν θετικά κυρίως στην αντιμετώπιση του άγχους. Όταν, όμως, τα συμπτώματα είναι έντονα, καλό είναι να ακούσετε τη γνώμη κάποιου ειδικού.
ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Συχνά χορηγούνται αλοιφές με βασικό συστατικό τη γλυκερίνη και το υπεροξείδιο του υδρογόνου που στοχεύουν στην προστασία του έλκους και τη μείωση των βακτηρίων του στόματος.
Σε εντονότερα συμπτώματα χορηγείται διφαινυδραμίνη και λιδοκαϊνη για ανακούφιση από τον πόνο. Σε περίπτωση μόλυνσης, τέλος, η χρήση αντιβιοτικού αποτελεί μάλλον την καλύτερη δυνατή λύση.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
- Για την καταπολέμηση του άγχους, χρήσιμη είναι η άσκηση πίεσης στο υψηλότερο σημείο του ώμου, οι ασκήσεις διαλογισμού και ο θεραπευτικός οραματισμός.
- Αντισηπτικά έλαια, όπως μύρο, tea-tree, γεράνι, καλέντουλα, νευρομολόχα και λεβάντα στα πλαίσια αρωματοθεραπείας ή φυτοθεραπείας σε μορφή ροφήματος, καθώς και κινεζικά βότανα μπορούν να αποδειχθούν πολύ ανακουφιστικά.
- Μεγάλη βοήθεια, τέλος, προσφέρουν οι πλύσεις του στόματος με γάλα μαγνησίας ή χλωρεδιξίνης και με μείγμα μαγειρικής σόδας, αλατιού και υπεροξειδίου του υδρογόνου.
Τα ΝΑΙ & τα ΟΧΙ της διατροφής
Σε σχέση με τη διατροφή, καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση καφέ, μπαχαρικών και εσπεριδοειδών, αλμυρών και όξινων τροφών, ενώ απαραίτητη είναι η πρόσληψη βιταμίνης C και συμπλέγματος Β, σιδήρου, ψευδαργύρου και φυλλικού οξέος σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη αυτών των στοιχείων στον οργανισμό. Ενδείκνυται, επίσης η κατανάλωση γιαουρτιού, διότι τα βακτήρια που περιέχει συμβάλλουν στην διατήρηση υγείας του οργανισμού.
Διαβάστε επίσης...
Αυγά γαλοπούλας: Κάνει καλό να τα τρώτε;
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν φαίνεται να βλέπετε ποτέ αυγό γαλοπούλας;
ΠερισσότεραΑισθάνεστε κουρασμένοι; Ανακαλύψτε πώς αυτά τα 7 είδη ξεκούρασης μπορούν να σας αναζωογονήσουν
Ανάμεσα στην εργασία, την κοινωνική και την οικογενειακή ζωή, συνήθως δεν μένει πολύς χρόνος για αναζωογονητική ανάπαυση
ΠερισσότεραΠανακότα με γάλα καρύδας και σοκολατένια σάλτσα φρούτων
Το ιταλικό διάσημο γλυκό με την ωραία κρεμώδη υφή, σερβιρισμένο με μια ωραία σάλτσα σοκολάτας
Περισσότερα