Γιατί Κουτσομπολεύουμε; Του Δημήτρη Παπαθανασίου

Γιατί Κουτσομπολεύουμε; Του Δημήτρη Παπαθανασίου

Γιατί Κουτσομπολεύουμε; Του Δημήτρη Παπαθανασίου

Το κουτσομπολιό αποτελεί αγαπημένη και πικάντικη ενασχόληση όλων, μικρών και μεγάλων, ανδρών και γυναικών, μορφωμένων και μη. Ποιος μπορεί να αρνηθεί το διακαές ενδιαφέρον όλων να μάθουν για την προσωπική ζωή των άλλων, τις κρυφές «αμαρτίες» τους, τα «διαπλεκόμενα» της ζωής τους, την ανάγκη να σχολιάσουν αυτά τα γεγονότα, να τα κριτικάρουν και..
πολύ συχνά, να προσθέσουν και «ολίγη» φαντασία στα τεκταινόμενα!
Το κουτσομπολιό μαίνεται παντού και σαν ελαφρύ αεράκι τρέχει γρήγορα από στόμα σε στόμα. Το να αντισταθεί κανείς στο κουτσομπολιό είναι πραγματικά δύσκολο, διότι αποτελεί μία σταθερά στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η ευχαρίστηση που προσφέρει η ασχολία με τα ζητήματα των άλλων και ο σχολιασμός με τους φίλους και τον κοινωνικό περίγυρο χάνεται στο βάθος του χρόνου και ήταν αναμφίβολα ένα βασικό στοιχείο για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.
Για το κουτσομπολιό έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται ακόμη και ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι, οι οποίοι έχουν ανακαλύψει ότι τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες αφιερώνουν σ’ αυτή την έμφυτη δραστηριότητα έως τα 2/3 του χρόνου που προορίζεται για τις συζητήσεις και ότι το κουτσομπολιό έχει σημαντικές λειτουργίες: είναι παρηγορητικό, φτιάχνει τη διάθεση, βοηθά στην κοινωνικοποίηση και διώχνει στρες και επιθετικότητα. Όλα αυτά υπό έναν όρο: να μην οδηγηθεί ποτέ στην κακολογία.
Η σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας, έχει αυξήσει σημαντικά τα μέσα με τα οποία μπορεί κανείς να φλυαρεί ακατάπαυστα! Κινητά τηλέφωνα, e-mail, internet, όλα παρέχουν έναν άμεσο τρόπο εκτόνωσης αυτής της ...παρόρμησης!

Ένα ένστικτο πιο δυνατό από εμάς

Το να χώνουμε τη μύτη μας στις υποθέσεις των άλλων δεν είναι σίγουρα μια μόδα που γεννήθηκε τώρα. Οι επιστήμονες της ανθρωπολογίας πιστεύουν πράγματι ότι το κουτσομπολιό, η επιθυμία της μετάδοσης των ληφθέντων πληροφοριών μαζί με την περιέργεια απόκτησης νέων επέτρεψε την ανάπτυξη των πρώτων πρωτόγονων κοινωνιών. Το κουτσομπολιό υπήρξε μια μέθοδος κοινωνικοποίησης που εφευρέθηκε από τον άνθρωπο για να ενδυναμώσει τις σχέσεις του με τους άλλους. Κι αυτό συνεχίζει να είναι αλήθεια μέχρι τις μέρες μας. Το κουτσομπολιό, ιδίως όταν παρουσιάζεται υπό μορφή εκμυστήρευσης, δημιουργεί κοινωνικούς δεσμούς, φτιάχνει συμμαχίες, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Έρωτας, σεξ και εξουσία

Στην κορυφή των θεμάτων που χειρίζεται το κουτσομπολιό είναι σίγουρα η συναισθηματική ζωή, στις πιο κρυφές και ιδιωτικές πτυχές της, όπως το σεξ και οι απιστίες. Πρωταγωνιστής μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε: από τον κύκλο των φίλων, συγγενών ή συναδέλφων ως τους επωνύμους. ……Όλοι μας έχουμε την ανάγκη να αισθανθούμε ότι ορισμένα πράγματα τα κάνουν και τα βιώνουν και άλλοι, ιδίως όταν αυτοί είναι πλούσιοι και διάσημοι, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Πολιτικοί και επιχειρηματίες

Το χρήμα και η εξουσία, δύο άλλα ζουμερά θέματα που εμφανίζονται συχνά στα κουτσομπολιά. Στα δίχτυα του κουτσομπολιού είναι όλο και πιο συχνά σημαντικά δημόσια πρόσωπο όπως πολιτικοί και μεγάλοι επιχειρηματίες. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα σκανδαλοθηρικά περιοδικά. Ακόμα και στις εφημερίδες, οι πιο σοβαρές σελίδες της οικονομίες και της πολιτικής συχνά γαρνίρονται με πικάντικες λεπτομέρειες για την ιδιωτική ζωή του ενός ή του άλλου …. Συνήθως οι πρωταγωνιστές των κουτσομπολιών είναι τα πρόσωπα που θεωρούμε σημαντικά. Σπάνια κουτσομπολεύουμε κάποιον κατώτερό μας. Στον κόσμο της οικονομίας και της πολιτικής το κουτσομπολιό μπορεί να έχει μια χρησιμοθηρική επιστροφή. Το να καταλαβαίνεις προκαταβολικά αυτό που συμβαίνει μπορεί να φέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για να χρησιμοποιήσεις προς ίδιον όφελος.

Άνδρες – γυναίκες: διαφέρουμε και στο κουτσομπολιό;

Το κουτσομπολιό υπήρχε πάντοτε, με τη διαφορά ότι σήμερα είναι διαθέσιμο σε όλους, επειδή τροφοδοτείται καθημερινά από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης (σκανδαλοθηρικά περιοδικά, τηλεόραση αλλά και ραδιόφωνο και εφημερίδες). Είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς. Τα κουτσομπολιά, στις διάφορες μορφές τους αφορούν ανεξάρτητα πλούσιους και φτωχούς, πτυχιούχους και νοικοκυρές, άντρες και γυναίκες, αλλά με μία διαφορά. Τα κουτσομπολιά στις γυναίκες έχουν ως αγαπημένο θέμα την εξωτερική εμφάνιση του σώματος, ενώ αυτά των αντρών επικεντρώνονται περισσότερο στην κοινωνική πλευρά.

Γιατί μας αρέσει να ασχολούμαστε με τη ζωή των άλλων;

Γιατί όμως μας αρέσει τόσο να ασχολούμαστε με τη ζωή των άλλων; Μια κοινωνία για να υφίσταται σημαίνει ότι τα μέλη της ασχολούνται με τα πράγματα των άλλων. Θα ήταν απάνθρωπο να σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους και την οικογένειά τους. Το κουτσομπολιό είναι έκφραση των ασυνείδητων φόβων και επιθυμιών και με αυτόν τον τρόπο βοηθά να αισθάνονται πιο παρόμοιοι και κοντά με τους άλλους, τους κάνει να αισθάνονται μέρος ενός κόσμου, μιας ατμόσφαιρας, μιας διάστασης, σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

Προσοχή να μην υπερβαίνετε το όριο

Υπάρχει όμως και μια σκοτεινή πλευρά του κουτσομπολιού που παίρνει το όνομα της κακολογίας, που αν οδηγηθεί στα άκρα μπορεί να έχει καταστρεπτική ισχύ για όποιον το υφίσταται. Ενώ το κουτσομπολιό ακόμα κι αν σιγά-σιγά στην πορεία μεταμορφώνεται και εμπλουτίζεται δεν χάνει το σύνδεσμό του με την πραγματικότητα και σχεδόν ποτέ δεν είναι κακόβουλο σε σχέση με τους άλλους.
Η κακολογία ή η συκοφαντία έχει πάντα μια πηγή δόλου, δηλαδή υπάρχει πίσω της η πρόθεση να βλάψει κάποιον. Οι αιτίες μπορεί να είναι διάφορες. Γενικότερα, το να κουτσομπολεύει κανείς τους άλλους με τρόπο κακό, μπορεί να είναι ένα άλλοθι για τη δική του μιζέρια. Ερχόμενος αντιμέτωπος με τις ατυχίες των άλλων, προσπαθεί κανείς να επαναδιαμορφώσει ή να ξεχάσει τις δικές του. Για παράδειγμα το να κουτσομπολεύει την τσιγκουνιά της πεθεράς είναι σαν να κάνει τον ίδιο να αισθάνεται γενναιόδωρος.
Όσον αφορά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η κακολογία σχεδόν πάντοτε γίνεται ένα κόλπο για να αυξηθούν τα νούμερα τηλεθέασης ή τα αντίτυπα που θα πουληθούν. Έχει αποδειχθεί ότι η Τrash TV αρέσει κι ότι το να μιλά κανείς άσχημα για κάποιον είναι πάντα πιο ενδιαφέρον από το να μιλά καλά.

Gossip Therapy

Το κουτσομπολιό δεν επιτελεί μόνο κοινωνική λειτουργία, αλλά είναι και ψυχοθεραπευτικό! Έτσι οι ειδικοί φέρνουν στο φως ορισμένες θετικές πτυχές του.
•    Βελτιώνει τη διάθεση
Το να διηγείσαι και να σχολιάζεις πράγματα των άλλων προκαλεί εύθυμη διάθεση και ενδιαφέρον.
•    Επιτρέπει την απελευθέρωση από το στρες
Το να αφιερώνεσαι στο κουτσομπολιό έχει μια αξία αγχολυτική, συμβάλλει στην απελευθέρωση των συναισθημάτων, ιδίως των αρνητικών όπως η επιθετικότητα. Ιδίως επειδή τα γεγονότα που μεταφέρονται αφορούν κάποιο άλλο άτομο, αισθανόμαστε εξουσιοδοτημένοι να εκφράσουμε ελεύθερα τις απόψεις μας, να πάρουμε θέση, να κάνουμε κριτική.
•    Δημιουργεί διαφυγή από προβλήματα
Η κρίση του γάμου της Μαντόνα, οι πρώτες φωτογραφίες των διδύμων του Μπραντ Πιτ και της Αντζελίνα Τζολί… Η τάση για κουτσομπολιό δημιουργεί μια ευχάριστη χωρίς περιπλοκές, που απασχολεί το μυαλό με μια χαλαρή δραστηριότητα και μπορεί να σπάσει τη ρουτίνα της πραγματικότητας και να απομακρύνει το νου από τις καθημερινές ανησυχίες.
•    Ενισχύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη
Τα κουτσομπολιά βοηθούν στην ενίσχυση των σχέσεων. Μπροστά στο μηχάνημα του καφέ, στο γυμναστήριο, κάτω από την ομπρέλα, το να διηγείσαι κάτι σε κάποιον επιβεβαιώνει μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης. Είναι σαν να λέει: «μοιράζομαι αυτή την απολύτως μυστική είδηση μαζί σου επειδή σου έχω εμπιστοσύνη». Αυτό δεν έχει παρά να κάνει τον άλλο να αισθάνεται σημαντικός. Έχει αποδειχθεί ότι το κουτσομπολιό μαζί με συναδέλφους στο χώρο της δουλειάς συμβάλλει στο να κάνει την ομάδα πιο ενωμένη.
Με βεβαιότητα το κουτσομπολιό δίνει ευχαρίστηση, μια περίεργη γεύση ικανοποίησης και αίσθηση χαλάρωσης. Όλοι ανυπομονούν να βρεθούν με φίλους και γνωστούς προκειμένου να επιδοθούν «μετά μανίας» στην αγαπημένη αυτή ενασχόληση!                                                                                                                                                                                                               Του Δημήτρη Παπαθανασίου, Ψυχολόγος