5ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» (iRoDi)

5ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» (iRoDi)

5ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» (iRoDi)

Το Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of disability in art» (iRoDi), ως θεσμός του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ως μονάδα Υποστήριξης της Κοινωνικής Συμπερίληψης μέσω της Τέχνης του Εργαστηρίου Εφαρμογών Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Συμπερίληψης Ατόμων με Δυσκολίες Μάθησης και Προσαρμογής (ΕκΚοιΣ) διοργανώνεται φέτος για 5η χρονιά από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2023 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. 

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η υποστήριξη και προώθηση της κοινωνικής συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία μέσω της συμμετοχής τους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ οιονδήποτε ρόλο αυτά επιθυμούν, ως ηθοποιοί, σκηνοθέτες, εθελοντές ή απλώς, ως θεατές. Κύριος στόχος του Διεθνούς Φεστιβάλ “Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη” είναι η ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική της αναπηρίας.

Όσον αφορά στο Διαγωνιστικό Τμήμα των ταινιών, από τις 976 ταινίες όλων των ειδών που υποβλήθηκαν μέσω filmfreeway και με email από όλο τον κόσμο, επιλέχθηκαν 112 ταινίες. Οι ταινίες περιλαμβάνονται στις θεματικές:  Αυτοπροσδιορισμός, Αναπηρία και Τέχνη, Οικογενειακές σχέσεις, Κοινότητα των Κωφών, Πτυχές της Ζωής, Διαφορετικότητες, Αναπηρία και Αθλητισμός.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, περιλαμβάνονται προβολές ταινιών, ελληνικών και ξένων παραγωγών, μουσικές παραστάσεις, αθλητικές εκδηλώσεις και πολλές ακόμη καλλιτεχνικές δράσεις.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει δια ζώσης προβολές στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στις 3/12, 4/12, 5/12, 8/12 και 9/12. Φέτος, για 1η φορά, το Διεθνές Φεστιβάλ συνεργάζεται με την πλατφόρμα Filmocracy. Έτσι, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν online προβολές μέσω filmocracy στις 6/12 και 7/12, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν προβολές on demand μέσω filmocracy κατά το διάστημα 2/12-10/12.

Η Κριτική Επιτροπή του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of disability in art» (iRoDi) αποτελείται από τους/τις:

Matjaž Debevc
Ο Δρ. Matjaž Debevc, συνταξιούχος Αναπληρωτής Καθηγητής εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ της Σλοβενίας, στο Ινστιτούτο των Μέσων Επικοινωνίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή, τη χρηστικότητα, την ηλεκτρονική μάθηση, την οπτική επικοινωνία και την προσβασιμότητα. Αυτή η τεχνογνωσία αφορά κυρίως το τεχνικό επίπεδο, αλλά και τη συμβολή στην ανάπτυξη πολιτικών και πλαισίων προσόντων σε αντίστοιχες δραστηριότητες. Συμμετείχε ως επικεφαλής και ως συνεργάτης σε περισσότερα από 70 ευρωπαϊκά και εθνικά έργα.

Αγγελική Πέτρου 

Κάτοχος πτυχίου Κινηματογραφικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Middlesex στο Λονδίνο και μεταπτυχιακού τίτλου στη Σύγχρονη Κουλτούρα Κινηματογράφου από το King’s College. Είναι η Συντονίστρια του Διεθνούς Προγράμματος στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (TiDF), επίτιμο μέλος της ομάδας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (TIFF) από το 2007, και έχει συμμετάσχει στην παραγωγή περισσότερων από 30 φεστιβάλ. Τα τελευταία 10 χρόνια προγραμματίζει το Τμήμα Νέων (NextGen) τόσο του TiDF, όσο και του TIFF, καθώς επίσης οργανώνει αφιερώματα και προβολές για το TIFF και την ετήσια δραστηριότητά του.

Τσακίρη Μαρία

Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με 16 χρόνια εμπειρίας στη διδασκαλία και υποστήριξη μαθητών και παιδιών με αναπηρία σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (https://euc.ac.cy/el/faculty-profiles/maria-tsakiri/). Τα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, τις πολιτικές και τον ακτιβισμό της αναπηρίας, τη διατομεακότητα, καθώς και πολιτιστικές αναπαραστάσεις και τα κινηματογραφικά φεστιβάλ για την αναπηρία.

Φύκα Γεωργία

Κοινωνική λειτουργός με εξειδίκευση στις Σπουδές Αναπηρίας (Disability-Studies) στο Πανεπιστήμιο του Leeds και στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας. Έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία με βασικό ενδιαφέρον τις πολιτικές αναπηρίας και το Κίνημα για την Ανεξάρτητη Διαβίωση. Εργάστηκε ως Γενική διευθύντρια στο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και το www.disabled.gr και σε σειρά προγραμμάτων και μελετών με θέμα την αναπηρία, όπως απασχόληση, τουρισμός, ανεξάρτητη διαβίωση, εκπαίδευση κ.τ.λ. Συμμετέχει σε εθελοντικές οργανώσεις αναπηρίας όπως στο σωματείο ΑΛΛΗ ΟΨΗ, www.alli-opsi.gr, που είναι ιδρυτικό μέλος και πρώην πρόεδρος, την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών και την Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ (https://www.facebook.com/DisArtMove/)

Νταντανιδης Σπύρος

Απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Kingston της Αγγλίας, CoCreator των Cool Crips και αντιπρόεδρος του Συλλόγου "Περπατώ". Το ντοκιμαντέρ του "The journey of our masks" βραβεύτηκε στο 2ο Φεστιβάλ "Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη".

Μείνετε συντονισμένοι, λοιπόν, στην ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Φεστιβάλ για την ανακοίνωση του αναλυτικού προγράμματος.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με:

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Εγνατία 156, Τ.Κ. 546 36, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310891350


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D3 και της σεξουαλικής υγείας

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D3 και της σεξουαλικής υγείας

Η βιταμίνη D3, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της συνολικής μας υγείας

Περισσότερα
"ΠΡΟΤΥΠΟ" BARBIE - Τι είναι το Barbiecore;

"ΠΡΟΤΥΠΟ" BARBIE - Τι είναι το Barbiecore;

Η αισθητική αγκαλιάζει θηλυκά και «κοριτσίστικα» στυλ, προάγοντας την αυτοέκφραση και τη θετικότητα του σώματος

Περισσότερα
Μερικοί τρόποι αντιμετώπισης της απογευματινής κόπωσης

Μερικοί τρόποι αντιμετώπισης της απογευματινής κόπωσης

Νιώθετε ατονία και εξουθένωση καθώς περνούν οι ώρες της ημέρας;

Περισσότερα