Αντιμετωπίστε Τη Γρίπη Εναλλακτικά!

Αντιμετωπίστε Τη Γρίπη Εναλλακτικά!

Αντιμετωπίστε Τη Γρίπη Εναλλακτικά!

Αντιμετωπίστε τη γρίπη εναλλακτικά!

Η γρίπη είναι ιογενής πάθηση και παρουσιάζει μεγαλύτερη έξαρση τον χειμώνα αλλά και στις αρχές της άνοιξης. Η λοίμωξη προσβάλλει κυρίως το άνω τμήμα του αναπνευστικού, όμως συχνά είναι δυνατό να προχωρήσεις έως και τους πνεύμονες. Τόσο η γρίπη όσο και το κρυολόγημα ταλαιπωρούν κάθε χρόνο σημαντική μερίδα του πληθυσμού. Κάποιες ομάδες αυξημένου κινδύνου μάλιστα, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, μπορεί ν’ απειληθούν σοβαρά από τη γρίπη και γι αυτό οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

Είναι γνωστές σε όλους διάφορες περιπτώσεις ατόμων που έχασαν μέχρι και τη ζωή τους από επιδημίες γρίπης. Αυτό συμβαίνει διότι ένας θανατηφόρος ιός γρίπης μπορεί πολύ εύκολα να μολύνει άτομα που μοιράζονται κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης, όπως είναι τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι χώροι εργασίας κ.ά. Αρκεί ν’ αναφέρουμε το παράδειγμα της «ισπανικής γρίπης» του 1918, που κόστιζε τη ζωή σε 50 εκατ. ανθρώπους! Τα στατιστικά στοιχεία εμφανίζουν τις επιδημίες γρίπης να οδηγούν σε νόσηση το 10-20% του πληθυσμού ανά έτος, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία κυμαίνονται μεταξύ 3 και 5 εκατ. παγκοσμίως, ενώ οι θάνατοι από επιπλοκές μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 500.000!

  

Η διαφορά ανάμεσα στο κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο αυτές ασθένειες έχουν παρόμοια συμπτωματολογία, στην πραγματικότητα έχουν αρκετές διαφορές. Το κρυολόγημα οφείλεται σε διαφορετική ομάδα ιών, τους ρινοϊούς. Ο μέσος άνθρωπος μπορεί ν’ ασθενήσει από κρυολόγημα δύο με τέσσερις φορές τον χρόνο. Τα συμπτώματα είναι πιο ήπια από της γρίπης και διαρκούν δύο με τρείς ημέρες. Επιπλέον, στην περίπτωση της γρίπης ο κίνδυνος επιπλοκών είναι σημαντικά μεγαλύτερος, ενώ στο απλό κρυολόγημα οι τυχόν επιπλοκές είναι σαφώς ηπιότερες.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

- Πυρετός και ρίγος

- Πονόλαιμος

- Πονοκέφαλος

- Κόκκινα μάτια, δακρύρροια

- Πόνοι στους μύες

- Ξερόβηχας

- Αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΟΤΑΝ…

- Ο πυρετός επιμένει για περισσότερες από τρείς ημέρες

- Όταν έχετε πόνο στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή. Ενδέχεται να έχετε επιπλο0κή πνευμονίας

- Όταν ανήκετε σε κάποια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου

 

ΑΙΤΙΕΣ

Θα πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι το κρυολόγημα και η γρίπη μπορούν να μεταδοθούν είτε με τα σταγονίδια που απελευθερώνονται με τον βήχα και το φτάρνισμα, είτε από την επαφή με τα χέρια. Τα συμπτώματα μπορούν να ξεκινήσουν από μία μέχρι τέσσερις ημέρες μετά από την επαφή με τον ιό.

Υπάρχουν τρείς βασικές κατηγορίες ιών της γρίπης, οι Α, Β και C. Όλες τους μπορούν να μεταλλαχθούν σε νέες μορφές, δίνοντας κάθε τόσο καινούριους τύπους. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι έχει αποκτήσει μόνιμη ανοσία στη γρίπη. Οι διάφορες μεταλλάξεις του τύπου Α είναι οι κυριότερες αιτίες των μαζικών επιδημιών γρίπης που πλήττουν κάθε τόσο τον παγκόσμιο πληθυσμό. Οι τύπου Β και C είναι σπανιότεροι και με πολύ ηπιότερα συμπτώματα. Τέλος ο τύπος Β συνδέεται με το σύνδρομο Reye που προσβάλλει κυρίως παιδιά (βλ. ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ).

 

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Τα συμπτώματα είναι συνήθως αρκετά για τη διάγνωση της ασθένειας από τον γιατρό. Μπορεί όμως να σας ζητηθεί εξέταση καλλιέργειας υλικού από τον φάρυγγα καθώς και εξετάσεις αίματος.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η γρίπη, επειδή είναι ιογενής ασθένεια, δεν αντιμετωπίζεται με αντιβίωση και έτσι θα πρέπει ν’ αφεθεί να συμπληρώσει τον κύκλο της. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας, ο ασθενής θα πρέπει ν’ αναρρώσει μετά από μία περίπου εβδομάδα, με παραμονή στο σπίτι και ανάπαυση. Αν υπάρχουν όμως γενικότερα προβλήματα υγείας, ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τον θεράποντα ιατρό του.

 

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Όπως προαναφέρθηκε, δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα κατά του ιού της γρίπης. Η θεραπεία είναι συμπτωματική, δηλαδή γίνεται χορήγηση πρακτικών ή φαρμακευτικών μέσω προκειμένου ο ασθενής ν’ ανακουφιστεί από τη συμπτωματολογία. Η ανάπαυση σε θερμό περιβάλλον και η λήψη άφθονων υγρών βοηθούν στη γρήγορη και φυσιολογική πορεία της ανάρρωσης. Η ένταση των συμπτωμάτων είναι δυνατό να μετριαστεί με τη χρήση αντιπυρετικών, παυσίπονων, αντιβηχικών και αποσυμφορητικών.

Προσοχή: Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ασπιρίνη στα παιδιά.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ 

Αγιουρβέδα

Η αγιουρβέδα προτείνει να τροποποιήσετε ελαφρώς τη διατροφή σας όταν ανακαλύψετε τα πρώτα συμπτώματα της γρίπης. Συγκεκριμένα προτείνει πολύ μαλακό ρύζι με προσθήκη τζίντζερ και κύμινου, που θα βοηθήσουν στη θέρμανση του σώματος και στην εφίδρωση, καθώς και πρόσληψη χρυσόριζας, η οποία έχει αντιβιοτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

 

Αρωματοθεραπεία

Τα αιθέρια έλαια είναι αποτελεσματικά είτε υπό μορφή εισπνοών, είτε χρησιμοποιώντας τα στη συσκευή διάχυσης. Όταν υπάρχει επιδημία γρίπης στο περιβάλλον σας, μπορείτε να κάνετε γαργάρες καθημερινά, ρίχνοντας σε ένα ποτήρι ζεστό νερό μία σταγόνα αιθέριο έλαιο tea-tree με μία σταγόνα λεμόνι. Αν τελικά νοσήσετε από γρίπη, χρησιμοποιήστε στο μπάνιο σας όχι περισσότερες από δύο σταγόνες tea-tree, προκειμένου να βοηθήσετε το ανοσοποιητικό σας να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.

Ένα καλό αποσυμφορητικό είναι το αιθέριο έλαιο της μέντας ή του ευκαλύπτου, τοποθετημένα μέσα σε συσκευή ατμού. Σε περίπτωση που πάσχετε από άσθμα όμως θα πρέπει ν’ αποφύγετε την εισπνοή ατμού.

Για το ρίγος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο μπάνιο σας 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο rosemary και 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο τζίντζερ ή black pepper.

 

Φυτοθεραπεία

Από τα βότανα μπορείτε να προτιμήσετε την εχινάτσεα, η οποία ενδείκνυται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την καταπολέμηση των ιών. Μπορείτε να την λαμβάνετε για μία εβδομάδα το πολύ, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες της συσκευασίας.

 

Ομοιοπαθητική

Η ομοιπαθητική διαθέτει διάφορα σκευάσματα για την αντιμετώπιση όλων των συμπτωμάτων της γρίπης. Για τους μυϊκούς πόνους και τον ξερό βήχα υπάρχει το Bryonia, για την κόπωση και την αδυναμία το Gelsemium, για το ρίγος, τις κρυάδες και την έντονη δίψα το Rhus toxicodendron κ.ά. Μπορείτε επίσης ν’ αντιμετωπίσετε τη γρίπη με χυμούς μήλων και μαύρων σταφυλιών. Πίνετε του χυμούς όποτε θέλετε, εκτός από την ώρα των γευμάτων. Άλλοι χυμοί που θα σας βοηθήσουν είναι το αχλάδι και το ρόδι. 

Διαβάστε επίσης...

3 συνήθειες που πρέπει να ξεμάθετε μέσα σε μια σχέση

3 συνήθειες που πρέπει να ξεμάθετε μέσα σε μια σχέση

Αν και μερικές φορές είναι δύσκολο, είναι δυνατόν για τους ανθρώπους να ξεμάθουν συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Περισσότερα
ΕΦΕΤ: Τρώγοντας Με Ασφάλεια Στο Σπίτι- Εγχειρίδιο Οδηγιών
Οριακή διαταραχή προσωπικότητας, τι είναι και ποιο το παράδοξο;

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας, τι είναι και ποιο το παράδοξο;

Ενώ ο μεγαλύτερος φόβος του ασθενούς είναι η εγκατάλειψη, θα ενεργήσουν με τρόπους διασφαλίζουν ότι θα εγκαταλειφθούν

Περισσότερα