Η εικονική πραγματικότητα συνδέεται συχνά με διασκέδαση και παιχνίδια, αλλά οι κλινικές δυνατότητές της είναι τεράστιες, λέει ο νευροεπιστήμονας Walter Greenleaf από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Εργάζεται για τη χρήση του στην υγειονομική περίθαλψη για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Θα μιλήσει για τον μετασχηματισμό της ιατρικής στο φετινό φεστιβάλ Academia Film Olomouc.
«Η εικονική πραγματικότητα είναι ένα ισχυρό εργαλείο· σας επιτρέπει να μεταφέρετε τον εαυτό σας σε άλλο μέρος και να παρέχετε μια σύνθετη εμπειρία, να ξεγελάσετε τον εγκέφαλο, να εμπλέκετε τα συναισθήματα», λέει ο Walter Greenleaf, ο οποίος εργάζεται στη χρήση τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας (VR). στον τομέα της υγείας από το 1985, όταν ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη νευροεπιστήμη.
"Τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη στην τεχνολογία VR. Οι τρέχουσες εμπειρίες είναι πραγματικά συναρπαστικές. Για παράδειγμα, ακόμα κι αν γνωρίζετε ότι βρίσκεστε σε εργαστήριο, ότι φοράτε ακουστικά VR, ότι αυτό που βλέπετε δεν είναι πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να μην κάνουν ένα βήμα από μια εικονική προεξοχή· ο εγκέφαλός τους δεν θα τους αφήσει γιατί αισθάνεται εξαιρετικά πραγματικό. Τέλος, τα χαμηλού κόστους και τεχνικά εξελιγμένα συστήματα εικονικής πραγματικότητας είναι διαθέσιμη – αυτή η πρόοδος θα επιταχύνει την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς κλινικών προϊόντων που θα φέρει την επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη που υποσχόταν εδώ και καιρό», μοιράζεται μια πρωτοπόρος στον τομέα.
Από τα ερευνητικά εργαστήρια στην πρακτική
Για πολλά χρόνια, τα συστήματα εικονικής πραγματικότητας δεν ήταν οικονομικά προσιτά και άβολα στη χρήση – τα ακουστικά VR ήταν πολύ μεγάλα και βαριά, επομένως η χρήση τους περιοριζόταν κυρίως σε ερευνητικά εργαστήρια. «Ωστόσο, πολλές ακαδημαϊκές ερευνητικές ομάδες είδαν τη μακροπρόθεσμη δυνατότητα να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγειονομική περίθαλψη και άρχισαν να εργάζονται παρά το υψηλό κόστος και την περιορισμένη ευελιξία των πρώιμων τεχνολογιών VR», λέει ο Walter Greenleaf, ο οποίος γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ του ακαδημαϊκού χώρου, της κλινικής πρακτικής και του επιχειρηματικού κόσμου για σχεδόν σαράντα χρόνια. «Ως αποτέλεσμα αυτής της πρώιμης εργασίας, σήμερα έχουμε μεγάλο αριθμό ερευνητικών άρθρων και επιστημονικών δεδομένων που δείχνουν ότι η εικονική πραγματικότητα είναι ένας κατάλληλος και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης μιας σειράς κλινικών προβλημάτων από τον εθισμό μέχρι την αποκατάσταση του εγκεφαλικού και τη διαταραχή μετατραυματικού στρες».
Η τεχνολογία έχει κάνει μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια, συνέχισε η Greenleaf. «Τα σημερινά σετ VR προσφέρουν μια ρεαλιστική εμπειρία, είναι πιο διαδραστικά, άνετα στη χρήση και πάνω απ' όλα προσιτά – ένα καλής ποιότητας σύστημα VR μπορεί να αγοραστεί για λιγότερο από 300 $. Τώρα η εικονική πραγματικότητα μπορεί πραγματικά να εισέλθει στην κύρια πρακτική και στα σπίτια».
Οπτικοποίηση αναπνοής και οσφρητική διέγερση
Η τεχνολογία VR αρχίζει τώρα να ενσωματώνει διάφορους αισθητήρες για να εντείνει περαιτέρω την εικονική εμπειρία. Αυτοί οι αισθητήρες παρέχουν επίσης σημαντικά δεδομένα τόσο για τους χρήστες όσο και για τους γιατρούς. "Για παράδειγμα, η οπτικοποίηση της αναπνοής βοηθά τους ασθενείς να εξασκήσουν τεχνικές διαχείρισης του πόνου", λέει ο Greenleaf. "Το άγχος ή η κατάθλιψη μπορούν να ανιχνευθούν από τον τόνο της φωνής. Ομοίως, πολλά μπορούν να διαβαστούν από τις εκφράσεις του προσώπου, τις κατευθύνσεις του βλέμματος ή τις κινήσεις του σώματος - σήματα Όλα αυτά είναι πολύ χρήσιμα για την πραγματοποίηση ακριβών αξιολογήσεων, την παροχή ανατροφοδότησης στον χρήστη και τη μέτρηση της προόδου. Όλα αυτά φέρνουν μια σημαντική ικανότητα που δεν μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά μέχρι τώρα."
Η τρέχουσα τάση είναι να ενσωματωθούν πρόσθετες φυσικές αισθήσεις στην εμπειρία εικονικής πραγματικότητας – η επόμενη γενιά συστημάτων VR θα περιλαμβάνει την αίσθηση της όσφρησης, το βάρος ενός αντικειμένου και ίσως την απτική διέγερση εκτός από τρισδιάστατες εικόνες και ήχο διαστάσεων. Εξάλλου, η όσφρηση είναι εξελικτικά η παλαιότερη αίσθηση που ενεργοποιεί τα μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την εμπειρία συναισθημάτων, αναμνήσεων και συνειρμών. Η εικονική πραγματικότητα που περιλαμβάνει την αίσθηση της όσφρησης προσφέρει έτσι μια πραγματικά βελτιωμένη εμπειρία.
Εικονική επιστροφή στη φυσική επικοινωνία
Εκτός από τη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών, ο Walter Greenleaf βλέπει μεγάλες δυνατότητες για την εικονική πραγματικότητα να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στη χρήση πιο φυσικών μεθόδων επικοινωνίας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης. "Τα τελευταία είκοσι χρόνια, ο τρόπος επικοινωνίας έχει αλλάξει σημαντικά. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου, επικοινωνούμε μέσω σύντομων δακτυλογραφημένων μηνυμάτων ή, στην καλύτερη περίπτωση, βιντεοκλήσεων. Αυτό μας επιτρέπει να συνδεόμαστε γρήγορα ακόμη και σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά χάνουμε πολλές πληροφορίες σχετικά με τη συναισθηματική κατάσταση του αποστολέα και τις αποχρώσεις της πρόθεσης του μηνύματος – και αυτό μας επηρεάζει», επισημαίνει, αναφέροντας τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας COVID ως παράδειγμα όταν πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει προσωπικά πόσο κουραστικές είναι οι μεγαλύτερες βιντεοκλήσεις.
«Βλέπουμε ο ένας τον άλλον, αλλά μας λείπει ένα ουσιαστικό μέρος της εμπειρίας – χάνουμε μεγάλο μέρος της μη λεκτικής επικοινωνίας των πληροφοριών που συνήθως λαμβάνουμε παρατηρώντας τις περίπλοκες κινήσεις που χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος από αυτούς με τους οποίους αλληλεπιδρούμε – για να συμπληρώστε τις πληροφορίες που λείπουν που χρειαζόμαστε να εργαστούμε σκληρότερα για να προεκτείνουμε την πρόθεση και τη διάθεση και αυτό είναι εξάντληση.
Συναντώντας και επικοινωνώντας χρησιμοποιώντας συστήματα εικονικής πραγματικότητας που επιτρέπουν μια πολύπλοκη τρισδιάστατη αλληλεπίδραση, μπορούμε να επιστρέψουμε σε πιο φυσική επικοινωνία, ακόμη και από απόσταση. Αυτό μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων», λέει ο συμπεριφορικός νευροεπιστήμονας, ο οποίος βλέπει μεγάλες δυνατότητες, για παράδειγμα, σε ομάδες υποστήριξης ασθενών όπου θα μπορούσαν να συναντηθούν άτομα με παρόμοια προβλήματα. «Γνωρίζουμε ότι η ομαδική θεραπεία φέρνει μεγάλα οφέλη, αλλά Για ορισμένες ομάδες ανθρώπων, η προσωπική συνάντηση και η ανταλλαγή εμπειριών είναι δύσκολη για διάφορους λόγους. Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να είναι μια χρήσιμη εναλλακτική λύση με πλήρη χαρακτηριστικά για τη σύνδεση ατόμων με φτωχότερη κινητικότητα, σε μεγάλες αποστάσεις ή μέσω της χρήσης ανώνυμων avatar, κάτι που είναι πολύ ευπρόσδεκτο όταν αντιμετωπίζουμε εθισμούς ή διαταραχές ψυχικής υγείας, για παράδειγμα."
Θεραπεία εικονικής πραγματικότητας: από την αποκατάσταση έως την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και των φοβιών
Υπάρχουν πολλές πιθανές χρήσεις της εικονικής πραγματικότητας στην ιατρική και την υγειονομική περίθαλψη, από τη διδασκαλία και την εκπαίδευση φοιτητών ή επαγγελματιών υγείας για την εξάσκηση σε δύσκολες καταστάσεις ή καταστάσεις κρίσης, έως την αποκατάσταση, τη θεραπεία νευροψυχιατρικών παθήσεων, τη διαχείριση του πόνου και την πρόληψη ψυχικών και σωματικών ασθενειών.
"Πολλές πτυχές της φροντίδας της ψυχικής υγείας βασίζονται σε αυτοαναφερόμενες καταστάσεις διάθεσης ή γνωστικές ικανότητες - μέχρι σήμερα, αυτές οι αξιολογήσεις βασίζονται σε υποκειμενικές μετρήσεις. Η εικονική πραγματικότητα φέρνει ένα τυποποιημένο περιβάλλον και επιτρέπει τον έλεγχο του τι βιώνει ο χρήστης. Η ένταση της εμπειρίας - η δοσολογία σε ορισμένες περιπτώσεις – μπορεί να αλλάξει ή να επαναληφθεί και να συγκριθεί», λέει ο Greenleaf.
Ως παράδειγμα, αναφέρει τη θεραπεία της διαταραχής μετατραυματικού στρες σε στρατιώτες που επέστρεψαν από το Ιράκ ή το Αφγανιστάν. "Αυτή η προσέγγιση βασίζεται στη σταδιακή και ελεγχόμενη έκθεση σε καταστάσεις που προκαλούν δυσκολίες. Παρουσία γιατρού, οι ασθενείς αναβιώνουν τραυματικά γεγονότα και μαθαίνουν να ανταποκρίνονται διαφορετικά, για να ανακουφίζουν τις δυσάρεστες εκδηλώσεις." Η θεραπεία έκθεσης είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος στην κλινική πρακτική, αλλά μέχρι τώρα, οι γιατροί δεν είχαν μια μέθοδο που να παρέχει ελεγχόμενη και μετρημένη ποσότητα έκθεσης στην τραυματική εμπειρία, και έτσι έπρεπε να βασιστούν στη φαντασία των ασθενών – μια προβληματική προσέγγιση όταν εμπλέκεται ο φόβος και το τραύμα. "Με την εικονική πραγματικότητα, η ένταση της εμπειρίας μπορεί να ελεγχθεί και να αυξηθεί σταδιακά. Σε συνδυασμό με κραδασμούς και κραδασμούς που θυμίζουν οδήγηση στρατιωτικού οχήματος ή μυρωδιά πυρομαχικών, αίματος ή το άρωμα τυπικών μπαχαρικών μιας χώρας, μπορούμε να ενισχύσουμε τη γνωστική εμπλοκή και τη συνολική εμπειρία και έτσι παρέχουν επιτυχή θεραπεία».
Ομοίως, η εικονική πραγματικότητα χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους ασθενείς να ξεπεράσουν διάφορες φοβίες, όπως ο φόβος της πτήσης ή η δημόσια ομιλία. Μέσω προσομοιώσεων που προκαλούν ρεαλιστικές φυσιολογικές αποκρίσεις, οι ασθενείς μαθαίνουν δεξιότητες διαχείρισης άγχους, αποκτούν αυτοπεποίθηση για την κατάσταση και μπορούν να μάθουν αποτελεσματικά από θετικές εμπειρίες πώς να διαχειρίζονται τους φόβους και το άγχος τους.
Ένας άλλος σημαντικός τομέας χρήσης της εικονικής πραγματικότητας στην υγειονομική περίθαλψη είναι η διευκόλυνση και η βελτίωση της φυσικής και νευρολογικής αποκατάστασης μετά από τραυματισμούς και εγκεφαλικά επεισόδια ή η έγκαιρη διάγνωση νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, για παράδειγμα. Τέτοιες έρευνες διεξάγονται και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Motol στην Πράγα.
Υποτιμημένη πρόληψη και βιωματική εκπαίδευση
"Γιατί η εικονική πραγματικότητα είναι αποτελεσματική στην υγειονομική περίθαλψη, ειδικά στους τομείς της ψυχιατρικής και της ψυχολογίας; Επειδή είναι πολύ συναρπαστική και μια καλά σχεδιασμένη εμπειρία εικονικής πραγματικότητας ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλό μας", εξηγεί ο Greenleaf. «Στην καθημερινή ζωή, παρατηρούμε τα αποτελέσματα των καθημερινών μας αποφάσεων μόνο μετά από πολύ καιρό. Εάν ανάψετε ένα άλλο τσιγάρο σήμερα ή έχετε κέικ και παγωτό αντί για μια βόλτα, οι αρνητικές συνέπειες της συμπεριφοράς σας μπορεί να μην γίνουν εμφανείς παρά πολύ αργότερα Αλλά αν δείτε το avatar σας στην εικονική πραγματικότητα να αλλάζει μπροστά στα μάτια σας με βάση τις επιλογές σας, έχει τεράστιο αποτέλεσμα."
Έτσι, σήμερα, χρησιμοποιούνται εικονικά καταστήματα και εστιατόρια όπου οι άνθρωποι μαθαίνουν να επιλέγουν εναλλακτικές λύσεις υγιεινής διατροφής ή μπαρ, για παράδειγμα, όπου μπορούν να εκπαιδεύσουν τη δύναμη της θέλησης και τις στρατηγικές τους για να αντισταθούν στον πειρασμό ή την πίεση των συνομηλίκων ενώ κόβουν το κάπνισμα ή άλλους εθισμούς. «Η εικονική πραγματικότητα και τα εξατομικευμένα avatar μας επιτρέπουν να αλλάξουμε πραγματικά στάσεις και συμπεριφορές αφού «γίνετε» ο μελλοντικός σας εαυτός».
Η εικονική πραγματικότητα μπορεί επίσης να μας μεταφέρει σε νέες καταστάσεις που βιώνουμε μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου. Αυτό μας δίνει ενσυναίσθηση και μεγαλύτερη ανεκτικότητα καθώς βιώνουμε τον αντίκτυπο που έχει η συμπεριφορά μας στους γύρω μας. Το VR βοηθά επίσης στους τομείς της ψυχικής υγείας, της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής, όπου μπορούμε να βιώσουμε από πρώτο χέρι τι περνάνε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες τους εκεί. Ή αντίστροφα, για παράδειγμα, τα συστήματα VR μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν όσους ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους συναισθηματικής αναγνώρισης υπερβάλλοντας τα μη λεκτικά σήματα σε άλλους - όπως οι εκφράσεις του προσώπου - η εξάσκηση και η μάθηση σε προσομοιωμένες κοινωνικές ή εργασιακές αλληλεπιδράσεις.
Επιτέλους, μπαίνουμε στην εποχή της εικονικής πραγματικότητας, αλλά προσοχή
"Ήμουν αισιόδοξος στις προβλέψεις μου, όπως όλοι πριν από είκοσι χρόνια. Πιστεύαμε ότι η χρήση της εικονικής πραγματικότητας στην πράξη θα ήταν ταχύτερη. Τελικά, χρειάστηκε πολύς περισσότερος χρόνος για να γίνει η τεχνολογία VR αρκετά καλή και αρκετά προσιτή για να επιτρέψει την ευρεία υιοθέτηση εκτός ερευνητικών εργαστηρίων, στην πράξη. Αλλά τώρα επιτέλους έφτασε η ώρα», λέει ο Greenleaf, ο οποίος βλέπει τεράστιο μέλλον στη χρήση της εικονικής πραγματικότητας και άλλων προηγμένων τεχνολογιών στην ιατρική.
Αλλά πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τους κινδύνους από νωρίς. "Όπως με κάθε νέα τεχνολογία, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να ρυθμίσουμε καλά το σύστημα χρήσης. Το απόρρητο και η προστασία των πληροφοριών υγείας είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Στην κλινική πρακτική, έχουμε αναπτύξει συστήματα για τη διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων. Ωστόσο, εκτός του ιατρικού περιβάλλον, δεν βλέπουμε τις ίδιες διασφαλίσεις. Για παράδειγμα, η χρήση συστημάτων εικονικής πραγματικότητας και των σχετικών κλινικών αλγορίθμων βαθμολόγησης σε περιβάλλοντα διαδικτυακών παιχνιδιών παράγει μεγάλο όγκο ευαίσθητων δεδομένων σχετικά με τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία ειδικά για τους παίκτες. Αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να είναι χρησιμοποιείται και αναλύεται ακατάλληλα για τον προσδιορισμό των συνολικών δεξιοτήτων ρύθμισης της διάθεσης και της γνωστικής λειτουργίας από έναν πιθανό εργοδότη, προκειμένου να προσδιορίσει εάν έχετε κατάθλιψη ή εάν θα μπορούσατε να είστε δυνητικά αυτοκτονικός, για παράδειγμα. » προειδοποιεί ο συμπεριφορικός νευροεπιστήμονας.
"Τα οφέλη από τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας στην κλινική πράξη και ως τρόπο προαγωγής της υγείας και ευεξίας είναι τεράστια. Πολλά ιατρικά συστήματα VR χρησιμοποιούνται ήδη και παράγουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επιπλέον, οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν φοβούνται την τεχνολογία και Ευχαρίστως να το συστήσω περαιτέρω αφού το βιώσω προσωπικά. Ούτε οι γιατροί χρειάζεται να φοβούνται – η τεχνολογία δεν θα τους αντικαταστήσει, θα χρειαστούν ακόμα και θα αποκτήσουν νέους τρόπους για να βοηθήσουν τους ασθενείς τους. Πιστεύω ότι η εικονική πραγματικότητα και άλλες τεχνολογίες μπορεί να επιφέρει μια πραγματική επανάσταση στην ποιότητα και την προσβασιμότητα της ιατρικής περίθαλψης, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές», λέει ο Greenleaf, ο οποίος θα δώσει διάλεξη για τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας ως μεταμόρφωση της υγειονομικής περίθαλψης στο φετινό φεστιβάλ Academia Film Olomouc (AFO).
Διαβάστε επίσης...
Τι προκαλεί χαμηλή ενέργεια στους άνδρες;
Πολλοί άνδρες αισθάνονται κουρασμένοι και καταπονημένοι κάθε μέρα, ειδικά με την πολυάσχολη ζωή που κάνουν
ΠερισσότεραΑμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση : Πώς θα την αντιμετωπίσετε
Τρόποι αντιμετώπισης της Αμυοτροφικής Πλάγιας Σκλήρυνσης
Περισσότερα