Η Εχινάκεια δεν έχει μόνο την ικανότητα να ενισχύει το ανοσοποιητικό αλλά και πολλές άλλες καταπληκτικές ιδιότητες.
Διαβάστε παρακάτω.
Εχινάκεια (Echinacea)
Άλλες ονομασίες: Εχινάτσεα.
Πού βρίσκεται: Αυτοφύεται στη βόρεια Αμερική και καλλιεργείται στην Ευρώπη σε εδάφη εύφορα και αμμώδη.
Τι και πότε συλλέγεται: Η ρίζα το φθινόπωρο μετά το τέταρτο έτος.
Γεύση: Δριμεία και ξηρή.
Ιδιαιτερότητα: Οφείλει το όνομά της στην εμφάνισή της, καθώς ο κεντρικός κώνος των ανθών της θυμίζει αχινό. Οι Ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής τη χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν δαγκώματα φιδιών και παλιές πληγές. Λόγω της ιδιότητάς της να διεγείρει και να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποτελέσει συστατικό του φαρμάκου του AIDS.
Βασικές θεραπευτικές ιδιότητες:
Ως αφέψημα, με χρήση της ρίζας, αποτελεί φάρμακο για λοιμώξεις και φλεγμονές (ιδίως χρόνιες), κρυολογήματα, ιγμορίτιδα, αρθρίτιδα, ποδάγρα, αμυγδαλίτιδα, γρίπη, χιονίστρες, αδενικό πυρετό, αλλεργίες και προβλήματα του ουροποιητικού. Πλύσεις με το αφέψημα έχουν αντισηπτική δράση σε πληγές, τσιμπήματα και ελκώματα και βοηθούν στην αντιμετώπιση μολύνσεων και ερεθισμών του λαιμού (γαργάρες).
Η σκόνη της ρίζας, συμβάλλει στην αντιμετώπιση δοθιηνών και μολυσμένου εκζέματος (με «πασπάλισμα» επάνω στα μολυσμένα σημεία).
Περιγραφή: Πολυετές φυτό, με ύψος έως 50 εκατοστά.
Άνθη: Πορφυρού χρώματος, μοιάζουν με τα άνθη μαργαρίτας.
Φύλλα: Καλύπτονται από τραχιά ινίδια
Βλαστός: Τραχύς και τριχωτός.
Επισήμανση: Να γίνεται συνετή χρήση του φυτού σε φυσιολογικές δόσεις, διότι διαφορετικά προκαλεί ναυτία και αίσθημα ζάλης.
Από το βιβλίο "Το αλφαβητάρι των βοτάνων" , Εκδόσεις Κομνηνός