Οι φλέβες αποτελούν σύστημα αιμοφόρων αγγείων που παίρνουν απ’ τα τριχοειδή αγγεία της περιφερειακής κυκλοφορίας το αίμα που έχει, και το επαναφέρουν στο κυκλοφοριακό κέντρο, την καρδιά, απ’ όπου με τη μικρή κυκλοφορία, περνάει στους πνεύμονες για να οξυγονωθεί πάλι και να γίνει αρτηριακό. Το φλεβικό σύστημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και οι φλέβες των ποδιών είναι εκείνες που ταλαιπωρούνται περισσότερο απ’ όλες τις άλλες κινδυνεύοντας απ’ το μεγάλο εχθρό, τη φλεβίτιδα.
Η φλεβίτιδα αναφέρεται γενικά στον όρο θρομβοφλεβίτιδα, ασθένεια, κατά την οποία σχηματίζονται στην περιοχή της φλεγμονής θρόμβοι αίματος. Οι πόνοι αυτοί προκαλούν ερεθισμό και πόνο, ενώ δεν αποκλείεται να προκαλέσουν και απόφραξη της διόδου του αίματος μέσα στις φλέβες.
Ο πιο κοινός τύπος φλεβίτιδας είναι η επιπολής φλεβίτιδα, η οποία αφορά φλέβες που βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος και κυρίως στα κάτω άκρα. Είναι ακίνδυνη και υποχωρεί μόνη της σε διάστημα λίγων ημερών. Ο δεύτερος τύπος φλεβίτιδας είναι η εν τω βάθει φλεβίτιδα, η οποία πλήττει κυρίως τις φλέβες που βρίσκονται στο εσωτερικό των κάτω άκρων. Πρόκειται για τον τύπο φλεβίτιδας που είναι πιο σπάνιος, αλλά και πιο επικίνδυνος, γεγονός που οφείλεται στο μέγεθος των εν τω βάθει φλεβών. Πιο συγκεκριμένα, οι εν τω βάθει φλέβες είναι μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτεροι και οι θρόμβοι του αίματος, γεγονός δεν αποκλείεται να προκαλέσει αποκόλλησή τους και μεταφορά τους έως τους πνεύμονες.
Τις περισσότερες φορές, τα άτομα που πάσχουν από εν τω βάθει φλεβίτιδα, δεν το γνωρίζουν και για το λόγο αυτό δε ζητούν και ανάλογη θεραπεία.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Επιπολής φλεβίτιδα:
•Κόκκινη φλέβα στην επιφάνεια του ποδιού. Η φλέβα είναι σκληρή, ζεστή και αρκετά ευαίσθητη, ενώ οι ιστοί που την περιβάλλουν ενδέχεται να παρουσιάζουν φαγούρα και πρήξιμο.
•Αίσθηση καψίματος κάτω από το δέρμα.
•Πόνος και αίσθημα βάρους στην προσπάθειά σας να χαμηλώσετε το πόδι.
Εν τω βάθει φλεβίτιδα: Ενδέχεται να μην υπάρξουν καθόλου συμπτώματα. Σε περίπτωση όμως μου παρουσιαστούν, περιλαμβάνουν:
•Πόνο και πρήξιμο σε όλο το μήκος του πάσχοντος ποδιού.
•Πυρετό, πρήξιμο και έλκη στο δέρμα, τα οποία αφήνουν αποτυπώματα έπειτα από κάθε άγγιγμα.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…
•Θεωρήσετε ότι πάσχετε από φλεβίτιδα.
•Τα συμπτώματα της επιπολής φλεβίτιδας έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των 10 ημερών.
•Παρουσιάσετε αιμορραγία, ενώ παράλληλα παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα.
•Παρουσιάσετε υψηλό πυρετό, πόνο εξογκώματα και πρήξιμο σε όλο το κάτω άκρο. Τα συμπτώματα αυτά υποδεικνύουν εν τω βάθει φλεβίτιδα σε συνδυασμό με λοίμωξη που χρίζει άμεσης ιατρικής βοήθειας.
•Παρουσιάσετε λοίμωξη, η οποία συνδέεται με τη φλεβίτιδα (για παράδειγμα μετά από τοκετό ή από τραυματισμό φλέβας). Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να δράσετε άμεσα, διότι παραμονεύει ο κίνδυνος σηψαιμίας.
ΑΙΤΙΕΣ
Πιο ευάλωτοι σε εμφάνιση φλεβίτιδας είναι όσοι έχουν κιρσούς και όσοι είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακίνητοι. (π.χ. όσοι έχουν υποβληθεί σε κάποια επέμβαση). Αυξημένο κίνδυνο αντιμετωπίζουν επίσης οι ηλικιωμένοι, γεγονός που οφείλεται στην επιδείνωση των κυκλοφορικών προβλημάτων και των αγγειακών παθήσεων με το πέρασμα του χρόνου.
Η φλεβίτιδα μπορεί ακόμη να εμφανιστεί και ως αντίδραση του οργανισμού σε κάποια λοίμωξη ή σε κάποιο τραύμα, ενώ έρευνες δείχνουν ότι στους παράγοντες που συμβάλλον στην εκδήλωση φλεβίτιδας περιλαμβάνεται και το φύλο. Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι περίπου το 70% των πασχόντων είναι άτομα γυναικείου φύλου. Τέλος, άλλοι παράγοντες είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών από έγκυες γυναίκες και η καθιστική ζωή.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Το είδος θεραπείας που θα ακολουθηθεί εξαρτάται από τον τύπο της φλεβίτιδας. Η επιπολής δε χρειάζεται συγκεκριμένη θεραπεία. Μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί και στο σπίτι. Η εν τω βάθει φλεβίτιδα αντίθετα, απαιτεί συχνά μικρής διάρκειας νοσοκομειακή περίθαλψη.
Και στις δύο περιπτώσεις ωστόσο, χρειάζεται διακοπή του καπνίσματος και αλλαγή του τρόπου χρησιμοποίησης των αντισυλληπτικών χαπιών, τα οποία καλό είναι να μη λαμβάνονται από το στόμα.
ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Για τη διάγνωση της φλεβίτιδας, συχνά απαιτούνται ακτινογραφίες, με σκοπό να διαπιστωθεί εάν στη φλεβίτιδα λαμβάνουν μέρος και βαθύτερες φλέβες.
Σε περίπτωση επιπολής φλεβίτιδας, ο γιατρός συνιστά συνήθως ασπιρίνη, ενώ εάν υπάρχει παράλληλη λοίμωξη, χορηγεί κάποιο αντιβιοτικό. Εάν ο πόνος και το πρήξιμο που συνοδεύουν τη φλεβίτιδά σας είναι άκρως ενοχλητικά, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ελαστικές κάλτσες, οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση της αιμάτωσης και στην ανακούφιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων.
Σε περίπτωση που πάσχετε από εν τω βάθει φλεβίτιδα, το πιο πιθανό είναι να κάνετε εισαγωγή σε κάποιο νοσοκομείο, όπου θα σας χορηγηθεί ενδοφλεβίως ηπαρίνη (αντιπηκτικό αίματος). Το βέβαιο είναι ότι θα χρειαστεί να παραμείνετε στο κρεβάτι με τα πόδια ανυψωμένα και να υποβληθείτε σε έλεγχο για τυχόν διαπίστωση θρόμβων στους πνεύμονες. Ακόμη, ενδέχεται η θεραπεία σας να περιλαμβάνει βαρφαρίνη, αντιπηκτικό το οποίο δεν αποκλείεται να έχει κάποιες παρενέργειες, για τις οποίες όμως θα έχετε προηγουμένως ενημερωθεί από τον θεράποντα γιατρό.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Οι εναλλακτικές μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά σε περίπτωση επιπολής φλεβίτιδας, ενώ τον ίδιο ρόλο παίζουν επίσης ο βελονισμός, η άσκηση πίεσης και η χρήση διαφόρων κινέζικων βοτάνων. Σε γενικές πάντως γραμμές, καλό είναι να λάβετε μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης E και C.
Πώς να αντιμετωπίσετε τη φλεβίτιδα στο σπίτι
Σε περίπτωση επιπολής φλεβίτιδας:
•Φροντίστε να ξεκουράζεστε.
•Όταν ξαπλώνετε, φροντίζετε να έχετε τα πόδια σας ανυψωμένα (20-30 εκ. πάνω από την καρδιά), γεγονός που συμβάλλει στην ανακούφιση των φλεβών.
•Εφαρμόστε μία θερμοφόρα στις περιοχές που έχουν πρηστεί και σε περίπτωση φαγούρας, τοποθετήστε στην περιοχή μία σταγόνα οξείδιο του ψευδαργύρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Αποφύγετε το έντονο μασάζ στην πάσχουσα περιοχή, διότι μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση κάποιου θρόμβου του αίματος και κατά συνέπεια πνευμονική εμβολή.