Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα είδη τσαγιού, τα οποία με την προσθήκη άλλων βοτάνων επιτείνουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες ή προσθέτουν καινούριες. Αυτά τα πρόσθετα βότανα, εκχυλίσματα και βιταμίνες που περιέχονται στα εμπλουτισμένα τσάγια, συνήθως χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις δίαιτας.
Παράλληλα, όμως θα δούμε ότι υπάρχουν και αφεψήματα με βάση το τσάι ή χωρίς αυτό, που διατηρούν τις ιδιότητες του τσαγιού, χωρίς καφεΐνη, με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Κάποια από αυτά χρησιμοποιούνται στη διάρκεια της γαλουχίας, για ήρεμο θηλασμό, όπως για παράδειγμα ο συνδυασμός λουίζας, γλυκάνισου, κύμινου, μάραθου και μοσχοσίταρου.
Βότανα & βιταμίνες σε εμπλουτισμένα τσάγια
Αλόη
Aloe Vera
Η αλόη είναι γνωστή για την καταπραϋντική της δράση στα εγκαύματα. Ωστόσο, πρόσφατα διαπιστώθηκε σε έρευνες ότι περιέχει ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.
Αστράγαλος
Astragalus membranaceus
Ο αστράγαλος είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα της κινεζικής βοτανοθεραπείας, το οποίο χρησιμοποιείται σε εκφυλιστικά νοσήματα. Έχει έντονη διουρητική και εφιδρωτική δράση, που συμβάλλει στην αποβολή τοξινών. Το ενδιαφέρον ερευνητών εστιάζεται τελευταία στις εκπληκτικές του ιδιότητες στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Συμβάλλει στην επούλωση ελκών, καταπολεμά την ευπάθεια προς το κρυολόγημα, τονώνει και δίνει ενέργεια στον οργανισμό.
Βιταμίνη C
Ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη C, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση καλής υγείας. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στην πρόληψη καρδιοπαθειών και καρκίνου, εξυπηρετεί στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο διατηρεί τη συνοχή των κυττάρων, επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων, βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου και στη ρύθμιση του σακχάρου και μειώνει την ένταση ασθματικών κρίσεων. Η συνιστώμενη δόση είναι 60 mg ημερησίως.
Δίκταμο
Origanum dictamus
Το πολυετές, πολύκλαδο φρύγανο της Κρήτης, της οικογένειας των Χειλανθών (όπως το τσάι του βουνού), είναι γνωστό με πολλές ονομασίες: Έρωντας, λιβανόχορτο, σταμνόχορτο, στομαχόχορτο. Ο δίκταμνος κατά την αρχαιότητα, από την εποχή της Μινωικής Κρήτης και στην αρχαία Ελλάδα θεωρείται από τα σπουδαιότερα φαρμακευτικά φυτά, με μικροβιοκτόνο, αντιφλεγμονώδη και αποτοξινωτική δράση, που οφείλονται στις ουσίες του θυμόλη και καρβακρόλη. Λόγω μεγάλης ζήτησης στο εξωτερικό και υψηλής τιμής, το δίκταμο καλλιεργήθηκε συστηματικά, ωστόσο το αυτοφυές είναι ανώτερης ποιότητας. Δυστυχώς όμως, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης, τείνει να εξαφανιστεί.
Εχινάκεια
Echinacea angustifolia-purpurea
Η εχινάκεα είναι ένα από τα πιο σημαντικά βότανα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι αντιφλεγμονώδης και αντιβιοτική. Περιέχει ποσότητα μιας φυσικής αντιβιοτικής ουσίας, η οποία αυξάνει την παραγωγή Τ-κυττάρων που καταπολεμούν τις φλεγμονές. Επιπλέον είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της γρίπης και των κρυολογημάτων, της αμυγδαλίτιδας, της βρογχίτιδας και της φυματίωσης, και συμβάλλει στην αναστολή ανάπτυξης ορισμένων όγκων.
Ιτιά
Salix alba
Ο φλοιός της ιτιάς περιέχει σαλικίνη, μια ουσία παρόμοια με την ασπιρίνη, η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση του πόνου και του πυρετού. Η σαλικίνη ενώ έχει τις ίδιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της ασπιρίνης, δεν προκαλεί παρενέργειες, όπως γαστρικούς ερεθισμούς και γαστρορραγία. Αντίθετα, οι τανίνες που περιέχονται στο φλοιό της ιτιάς βοηθούν στην πέψη.
Κιχώριο
Cichorium intybus
Το κιχώριο, η γνωστή πικραλίδα είναι ένα πολύτιμο βότανο. Είναι γνωστή η ιδιότητά του στην ενίσχυση του πεπτικού συστήματος, την πρόληψη χολολιθίασης, τη μείωση ουρικού οξέος, την καταπολέμηση ρευματισμών και ουρικής αρθρίτιδας. Οι πρόσφατες έρευνες απέδειξαν και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, καθώς και τη δράση του στην αντιμετώπιση αρρυθμίας, ταχυπαλμίας και στη μείωση τιμών σακχάρου στο αίμα.
Κουρκουμάς
Curcuma longa
Ο κουρκουμάς έχει την ιδιότητα να μειώνει τη χοληστερόλη, μέσω του ελέγχου χολής στο ήπαρ. Επιπλέον, συμβάλλει στην πρόληψη καρδιακών νόσων και εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς και στην αντιμετώπιση αρθρίτιδας, λόγω της αντιφλεγμονώδους ιδιότητάς του.
Λεμονόχορτο
Lemon grass
Το λεμονόχορτο, το οποίο χρησιμοποιείται τακτικά στην ασιατική κουζίνα, περιέχει συστατικά που βοηθούν στον έλεγχο παραγωγής χοληστερόλης. Το αιθέριο έλαιο του λεμονόχορτου –όπως έχει αποδειχθεί με έρευνες- συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης αλλά και στην πρόληψη των καρδιοπαθειών.
Μανιτάρι Λίντσι
Ganoderma lucidum
Χρησιμοποιείται εδώ και τέσσερις χιλιετίες από την παραδοσιακή κινέζικη βοτανοθεραπεία και ονομάζεται «μανιτάρι της αθανασίας». Οι σύγχρονες εργαστηριακές έρευνες αναγνωρίζουν αυτό το μανιτάρι ως ανοσοενισχυτικό και αντιικό, αντιβακτηριακό. Σύμφωνα με τις έρευνες, το Λίντσι καταπολεμά ιούς και βακτήρια, μειώνει την πίεση του αίματος, μετριάζει αλλεργικές αντιδράσεις, επιβραδύνει ή αναστέλλει την ανάπτυξη όγκων, μετριάζει τον πόνο και μειώνει τα συμπτώματα βρογχίτιδας και άσθματος.
Μανιτάρι Μαϊτάκι
Grifola frondosa
Το «μανιτάρι του χορού» χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα στην Ιαπωνία και θεωρείται από τα πλέον σημαντικά στην παραδοσιακή τους βοτανοθεραπεία. Οι τονωτικές και ανοσοενισχυτικές ιδιότητές του αποδείχθηκαν σε πρόσφατες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες το Μαϊτάκι περιέχει ισχυρές αντικαρκινικές ουσίες, μειώνει τη πίεση του αίματος χωρίς να μειώνει την HDL, μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, προστατεύει τα νεφρικά κύτταρα και συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
Μέντα
Mentha piperita
Η μέντα που συνοδεύει ευχάριστα το τσάι, είναι από τα χολαγωγά βότανα και εξυπηρετεί στην έκκριση γαστρικών υγρών, διευκολύνοντας την πέψη. Το έλαιο των φύλλων της συμβάλλει στην καταπολέμηση της έντασης, του άγχους και της ναυτίας.
Μύρτιλλο
Vaccinium myrtillus
Το αυτοφυές μύρτιλλο είναι θάμνος που απαντάται στην Ευρώπη και στην Ασία. Οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στο φυτό είναι ουσίες που εξυπηρετούν στην ενίσχυση των τοιχωμάτων των τριχοειδών αγγείων, στην πρόληψη αγγειοπαθειών, ανευρυσμάτων και αιμορραγιών, στη βελτίωση της νυχτερινής όρασης.
Πιπερόριζα
Zingiber officinale
Η πιπερόριζα είναι βότανο που διευκολύνει την πέψη και συμβάλλει στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Επιπλέον ανακουφίζει από κολικούς, μετεωρισμό και ναυτία. Σημαντικές όμως είναι και οι αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές, αντιιικές και ανοσοενισχυτικές της ιδιότητες, σύμφωνα με πρόσφατα εργαστηριακά πειράματα. Τα συστατικά της πιπερόριζας προλαμβάνουν τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων και συμβάλλουν στην πρόληψη καρκίνου.
Πρόπολη
Η πρόπολη, η ουσία με τη οποία οι μέλισσες στερεοποιούν τις κυψέλες τους, θεωρείται ως το πλέον εξαίρετο προϊόν για τις αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητές της. Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για να επουλώσουν πληγές και έλκη, για την αντιμετώπιση πονόλαιμου και του κοινού κρυολογήματος. Παράλληλα δρα θετικά στο παχύ έντερο και προλαμβάνει τον καρκίνο. Οι σύγχρονοι βοτανοθεραπευτές την συνιστούν ανεπιφύλακτα.
Σαμπούκος
Sambucus nigra
Πλούσιος σε βιταμίνη C και βιοφλαβονοειδή, ο καρπός του σαμπούκου συμβάλλει στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος αλλά και της γρίπης, στην αλλεργική ρινίτιδα και στην ιγμορίτιδα, μειώνει την παραγωγή βλέννας στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Ως αφέψημα δημιουργεί εφίδρωση, με αποτέλεσμα να αποβάλλονται οι τοξίνες του οργανισμού.
Τερπένια εσπεριδοειδών
Τα τερπένια αποτελούν ομάδα φυτικών ενώσεων που περιέχονται στα εσπεριδοειδή, με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Συμβάλλουν στον έλεγχο της χοληστερόλης, στην εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών και επιβράδυνση μερικών μορφών καρκίνου. Ειδικότερα το λεμονένιο, μέλος της ομάδας τερπενίων, βρίσκεται στα έλαια της φλούδας των εσπεριδοειδών και συμβάλλει στην πρόληψη ανάπτυξης νέων όγκων και μείωση των μαστικών.
Τζίνγκο μπιλόμπα
Gingko biloba
Είναι το εκχύλισμα των δέντρου τζίνγκο το δίλοβο. Έχει την ιδιότητα να βελτιώνει τη μνήμη και την αντίληψη, αναστέλλοντας τη δράση των αιμοπεταλίων που προκαλούν αθηρωματικές πλάκες στα αρτηριακά τοιχώματα και επιτρέποντας την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση εμβοών, πονοκεφάλων, κατάθλιψης και ορισμένων συμπτωμάτων άσθματος. Επίσης είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Λόγω των φλαβονοειδών του, βοηθά στην πρόληψη καρδιοπαθειών, καρκίνου και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τις ελεύθερες ρίζες.
Τζίνσενγκ
Panax ginseng
Η λατινική ονομασία του βοτάνου σημαίνει «πανάκεια», αφού κάποτε θεωρούσαν ότι αυτό το βότανο μπορεί να θεραπεύσει πάσαν νόσον. Σήμερα, το τζίνσενγκ θεωρείται τονωτικό, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού σε νοσήματα που συνδέονται με το στρες, την αδυναμία και την κατάθλιψη. Ωστόσο, το βότανο δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδη νοσήματα.
Υδράστις η καναδική
Hydrastis Canadensis
Βότανο των ινδιάνων Βόρειας Αμερικής, χρησιμοποιήθηκε για αιώνες για την καταπραϋντική της δράση στις φλεγμονές του πεπτικού συστήματος. Οι σύγχρονες έρευνες απέδειξαν τις αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες του φυτού. Το βότανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εξωτερικά για δερματικές μολύνσεις, καθώς και για την αντιμετώπιση πονόλαιμου και ουλίτιδας.
Φλαβονοειδή
Τα φλαβονοειδή ή βιοφλαβονοειδή αποτελούν ομάδα 500 ενώσεων, ουσίες που βρίσκονται στα εξής τρόφιμα: Λευκά και κόκκινα κρεμμύδια, λευκό τμήμα της φλούδας πορτοκαλιών, λεμονιών και μανταρινιών. Σε συνδυασμό με βιταμίνη C και αφέψημα τσαγιού επιτείνουν τις θαυμάσιες ιδιότητές τους για την καταπολέμηση ιών, την πρόληψη αθηροσκλήρωσης, την ενίσχυση των τοιχωμάτων τριχοειδών αγγείων και αναστολή ορισμένων καρκινογόνων.
Χαϋναλδία η Χνοώδης
Cat’s Claw – Uncaria tomentosa
Προέρχεται απ’ το Περού και το χρησιμοποιούσαν οι Ινδιάνοι Ασάνικα ως αφέψημα για να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες. Οι σύγχρονες μελέτες έδειξαν πως το φυτό περιέχει σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιικές και αντικαρκινικές ουσίες. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση αλλεργιών, διαβήτη, αρθρίτιδας, έρπητα, έρπητα ζωστήρα, λύκου, συστημικής καντινίασης, ιού HIV, για την πρόληψη καρδιοπαθειών, καρκίνου και άλλων παθήσεων.
Χαμομήλι
Matricaria chamomilla
Το γνωστό από την αρχαιότητα χαμομήλι, έχει την ιδιότητα να καταπραΰνει το στομάχι, να βοηθά στην αποβολή τοξινών μέσω της εφίδρωσης, ενώ παράλληλα έχει αντιπυρετική δράση. Ανακουφίζει από το στρες, καταπολεμά την αϋπνία, βοηθά στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας και σε προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και στους μυικούς σπασμούς της εμμηνόρροιας.