Το Ιπποφαές Είναι Θαυματουργό!

Το Ιπποφαές Είναι Θαυματουργό!

Το Ιπποφαές Είναι Θαυματουργό!

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, το ιπποφαές έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πιο ισχυρά θεραπευτικά φυτά στον κόσμο, χάρη στην πληθώρα των θρεπτικών συστατικών του (πάνω από 190), που το κάνουν εξαιρετικά ευεργετικό για την υγεία του ανθρώπου. Γι’ αυτό είναι καιρός να το μάθουμε…

Oι καρποί του μοιάζουν με ρώγες σταφυλιού, είναι πορτοκαλί και χυμώδεις και έχουν υπόξινη γεύση. Με περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι, υψηλότερη βιταμίνη Ε από τη σόγια και φυτοστερόλες που ξεπερνούν αυτές του ελαίου της σόγιας, με όλες τις βιταμίνες της ομάδας Β, αλλά και πολλά ακόρεστα λιπαρά οξέα όπως ω-3, ω-6, ω-7 και ω-9, καθώς και όλα τα πολύτιμα μέταλλα, πώς να μην είναι θαυματουργό;

Το ιπποφαές προσφέρει δύναμη και ενέργεια, ενισχύει το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, προλαμβάνει από τις κοινές παθήσεις και θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι στον καρκίνο και την πρόωρη γήρανση.

Πρόκειται για ένα φυτό με εξαιρετικές ιδιότητες το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα σπάνιο. Καλλιεργείται σε ημιάγρια κατάσταση στην Ευρώπη και στην Ασία. Στη χώρα μας καλλιεργείται στην τοποθεσία Αχούρια στη βόρεια Εύβοια. Μάλιστα, η συγκεκριμένη καλλιέργεια θεωρείται ίσως η μοναδική στη Μεσόγειο, μιας και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας, ώστε να αποδοθεί η μέγιστη διατροφική του αξία.

Από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη
Παρόλο που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, στην αρχαιότητα ήταν πολύ διαδεδομένο. Το όνομά του προήλθε από τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα οποία όταν έτρωγαν τους καρπούς και τα φύλλα του φυτού αποκτούσαν δύναμη και το τρίχωμά τους γινόταν πιο λαμπερό. Έτσι, ονομάστηκε ιπποφαές από το ίππος =άλογο και φάος =λάμψη και άρχισε η κατανάλωσή του και από τους στρατιώτες ως τονωτικό που τους χάριζε περισσότερη αντοχή και δύναμη.

Το ιπποφαές μνημονεύεται από τον Θεόφραστο, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως από τον Διοσκουρίδη τον Αναζαρβέα, πατέρα της φαρμακολογίας. Αναφορές στο ιπποφαές υπάρχουν στην θιβετιανή και κινέζικη ιατρική. Από το 1929, όταν για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε βιοχημική ανάλυση των καρπών του φυτού, οι γνώσεις για της φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού συνεχώς αυξάνονται. Πλέον υπάρχει τεκμηριωμένη γνώση για το ιπποφαές και έχουν αφιερωθεί γι’ αυτό 5 επιστημονικά συνέδρια.

Πολύτιμες ιδιότητες
Σύμφωνα με Ρώσους και Κινέζους επιστήμονες, το ιπποφαές περιέχει 190 βιοενεργά συστατικά από τα οποία 106 είναι στο έλαιο. Πιο συγκεκριμένα, διαθέτει:

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

·         βιταμίνη Α, με ευεργετική επίδραση σε μάτια, δέρμα, μαλλιά και νύχια,

·         βιταμίνη Ε, που βελτιώνει τη σωματική και πνευματική απόδοση και λειτουργεί  κατά της γήρανσης,

·         βιταμίνη C, που θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

·         βιταμίνες της ομάδας Β, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυικού συστήματος και της καρδιάς

·         βιταμίνη D, που βοηθά στο μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου και του μαγνησίου στον οργανισμό συμβάλλοντας στην υγεία των οστών,

·         βιταμίνη Κ, που δρα στην πηκτικότητα του αίματος και στο σχηματισμό και στην ανασύσταση των οστών.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

Περιέχει περισσότερα από 15 ενεργά αντιοξειδωτικά συστατικά κι έτσι αποτελεί κορυφαία αντικαρκινική ουσία.

·         Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: ω-3, ω-6, ω-7, ω-9, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος. Επιπλέον, έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και περιορίζουν την κακή χοληστερόλη.

·         Καροτενοειδή: β-καροτένιο, λυκοπένιο, α-καροτίνη, ζεαξανθίνη και λουτεΐνη, που αποτρέπουν την οξείδωση των κυττάρων και την καταστροφή τους.

·         Μεταλλικά στοιχεία: το ιπποφαές περιέχει όλα τα μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία όπως: μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό, χρώμιο, σελήνιο και ψευδάργυρο, απαραίτητα για την πνευματική αλλά και σωματική υγεία. Ο χαλκός και το σελήνιο είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά.

·         Φλαβονοειδή: με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που έχουν σχετισθεί με την ελάττωση της αρτηριακής πιέσεως, καθώς και μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου και άνοιας.

 

Τι προσφέρει στον οργανισμό 

1. Τόνωση, ευεξία και ενέργεια, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών.

2. Αποτοξίνωση του οργανισμού, οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων, αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης.

3. Προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους.

4. Ρύθμιση του μεταβολισμού.

5. Αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων στο συκώτι, καθώς και γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του Crohn.

6. Προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, προστασία των αγγείων, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος.

7. Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος.

8. Επανόρθωση ιστών και κυττάρων μετά από μεγάλη έκθεση σε ακτινοβολία.

9. Προληπτική δράση εναντίον οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

10. Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα, ψωρίαση, έκζεμα.

Θα το βρείτε σε διάφορες μορφές

Το ιπποφαές διατίθεται σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής ή φαρμακεία με φυτικά σκευάσματα σε τέσσερις διαφορετικές μορφές:

·         Κάψουλες: πρόκειται για το ξηρό εκχύλισμα των φύλλων και των καρπών του φυτού, ενώ υπάρχουν και κάψουλες με το έλαιο του ιπποφαούς.
 

·         Έλαιο: προέρχεται από την έκθλιψη των καρπών του φυτού και περιέχει τα θρεπτικά συστατικά στην πιο ισχυρή τους μορφή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με εξωτερική επάλειψη για δερματικές παθήσεις ή να διαλυθεί σε νερό ή χυμό και να καταναλωθεί για την τόνωση του κυκλοφορικού.

·         Συμπυκνωμένο χυμό: δημιουργείται από την πολτοποίηση των καρπών και των φύλλων του φυτού και έχει ηπιότερη δράση από το έλαιο.

·         Αποξηραμένο φυτό: για τη δημιουργία αφεψήματος ή εγχύματος.

 
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τη φράουλα, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, την ντομάτα και το καρότο. Επίσης, ότι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε είναι υψηλότερη από εκείνη του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας και ότι οι φυτοστερόλες που περιέχει ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες του ελαίου της σόγιας.