Nυχτερινές Επιδρομές … Στο Ψυγείο

Nυχτερινές Επιδρομές … Στο Ψυγείο

Nυχτερινές Επιδρομές … Στο Ψυγείο

Από το σύνδρομο της βραδινής κατανάλωσης φαγητού σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, υποφέρουν περισσότερο οι νεαρές γυναίκες, ηλικίας 28-40 ετών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία είναι άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Για να μιλάει κανείς για το εν λόγω σύνδρομο, θα πρέπει να εκδηλώνεται τουλάχιστον 1-2 φορές τη βδομάδα για ένα διάστημα τριών συνεχόμενων μηνών.

 

Ο φαύλος κύκλος μιας δυστυχισμένης ζωής

Για όσους υποφέρουν από διαταραχές διατροφικής συμπεριφοράς, ειδικά στην περίπτωση του συνδρόμου της βραδινής κατανάλωσης φαγητού, το φαγητό έχει ρόλο παρηγοριάς. Τέτοιου είδους ευχαρίστηση αναζητούν συνήθως άτομα ανασφαλή, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, που δίνουν μεγάλη προσοχή στην κριτική των άλλων και εμφανίζουν τάσεις κατάθλιψης. Η ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού τις βραδινές ώρες αποτελεί γι’ αυτούς ένα μέσο ικανοποίησης που καλύπτει το υπαρξιακό κενό τους. Με αυτόν τον τρόπο, αισθάνονται ότι βρίσκουν μία λύση στα προβλήματά τους, τα οποία συνήθως σχετίζονται με μία απογοητευτική αισθηματική σχέση, μία δυσάρεστη δουλειά, και γενικά μία ζωή που δεν τους προσφέρει καμία ευχαρίστηση.

Φυσικά, την επόμενη μέρα, δεν λείπουν οι ενοχές, που γεννιούνται από τη μια μεριά επειδή φοβούνται ότι θα παχύνουν, και από την άλλη επειδή ντρέπονται που δεν μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους. Και έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος: τρώνε επειδή είναι δυσαρεστημένοι από τη ζωή τους, αυτό ρίχνει ακόμα περισσότερο την αυτοπεποίθησή τους, κι έτσι προκαλείται ακόμα μεγαλύτερη δυσαρέσκεια, την οποία την καλύπτουν με ακόμα περισσότερο φαγητό.

 

Επιθυμία για σάκχαρα και λιπαρά

Σε αντίθεση με τους βουλιμικούς και όσους υποφέρουν από υπερφαγική διαταραχή, αυτοί που ξυπνάνε και τρώνε κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν καταναλώνουν οποιοδήποτε φαγητό, αλλά επιλέγουν κατά κύριο λόγο σάκχαρα, απλά ή σύνθετα (ψωμί, πίτσες, πατάτες, μπισκότα), καθώς και λιπαρά (μαγιονέζα, σάλτσες, τυριά, σοκολάτα). Αυτή η προτίμηση εξηγείται από το γεγονός ότι τα εν λόγω τρόφιμα ενεργοποιούν την κυκλοφορία της σεροτονίνης (διεγείρεται από τα σάκχαρα) και της ενδορφίνης (διεγείρεται από τη σοκολάτα και τα λιπαρά), των δύο νευρομεταφορέων που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση.

 

Ψυχοθεραπεία και δίαιτα

Αν υποφέρετε λοιπόν από τη συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή, θα πρέπει να δράσετε άμεσα για να ανακτήσετε την ψυχοσωματική σας υγεία. Πρώτα από όλα, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν ψυχοθεραπευτή ειδικό σε προβλήματα διατροφικής συμπεριφοράς, που θα σας υποβάλλει σε γνωστικό-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, με στόχο να αλλάξει τη συμπεριφορά και τον τρόπο σκέψης σας απέναντι στο φαγητό.

Παράλληλα, θα πρέπει να ζητήσετε την καθοδήγηση ενός διατροφολόγου, ο οποίος θα προσπαθήσει να αλλάξει τις διατροφικές σας συνήθειες και να σας μυήσει σε έναν πιο λογικό και ισορροπημένο καταμερισμό των γευμάτων κατά τη διάρκεια της μέρας. Τα πιάτα σας θα πρέπει να περιέχουν ποικιλία τροφίμων (πρωτεΐνες και υδατάνθρακες) και να συνοδεύονται πάντα από λαχανικά και φρούτα. Επίσης, ο διατροφολόγος θα σας συστήσει να μασάτε αργά την τροφή σας και θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε συναίσθηση του φαγητού που καταναλώνετε.

 

ü  Ελέγχετε το βάρος σας μια φορά τη βδομάδα, έτσι ώστε να έχετε μία εικόνα.

ü  Κάντε τα ψώνια σας αποφεύγοντας τους πειρασμούς, κρατήστε στο σπίτι σας μόνο υγιεινά και απαραίτητα τρόφιμα.